DVTK

2020.08.17. 10:00

Exkövesdi találatokkal

Izgalmas mérkőzésen a Diósgyőr nyerte a Mezőkövesd elleni megyei presztízscsatát.

Berecz Csaba

Fotó: Ádám János

A labdarúgó NB I. 2020/21-es évadjában, az 1. forduló keretében vasárnap délután megyei rangadót rendeztek: a Diósgyőri VTK gárdája a Mezőkövesd Zsóry együttesét fogadta. A két csapat egyaránt három meccset játszott a felkészülési időszakban, a dél-borsodiak mindenből egy eredményt értek el, a diósgyőriek pedig a „mindeggyel” várták a nyitányt, ugyanis háromszor is 1–1-re végeztek. Ahogy a piros-fehérek, a sárga-kékek is három gólt értek el, de az előkészületi találkozók nem modellezik teljesen, hogy ki mire képes élesben, és a bajnokság eleje a legtöbb csapatnál az újak beépítéséről, a formálódásról szól.

Három és két új

A Kövesdnél az volt a kérdés, hogy a tavalyi évad sikercsapata mennyire sínyli meg Ziv­zivadze, Pekár és Silye távozását, és hogy az újak közül a tizenkét napja szerződtetett grúz védő Lakvekheliani és az orosz támadó Serderov milyen szerepet kaphat a meccsen, illetve hogy a szintén nyáron érkezett Jagodicsnak, Benczének, Torvundnak oszt-e lapot már a nyitányon Kuttor Attila vezetőedző.

A DVTK a tavalyi évadhoz képest két alapjátékossal lett szegényebb, Kiss T. a kölcsönjátéka után visszakerült a Puskás AFC-hez, a szerb Brkovic nem fogadta el a klub szerződéshosszabbítását, és júniusban a DVSC vendégeként lejátszott bajnokin „betlizett”, idő előtt kikerült a keretből. A piros-fehérek három új fiúval, Hegedűssel, Grozavval és Dražićcsal erősítettek, akik mindannyian a felkészülés első napjától az új közegben hangolódtak a rajtra. Emiatt nem volt meglepetés, hogy mind a hárman a kezdőbe kerültek a Kövesd elleni bajnokin. Érdekesség, hogy az egy héttel ezelőtti főpróbán egy embert nem számítva ugyanazzal a kezdővel állt fel DVTK, csak Vági került a kispadra, Hasani pedig a kezdőbe (némi meglepetésre a gólvonalra nem Danilovic állt, még a kispadra sem került, mivel a pénteki edzésen húzódást szenvedett). Ami pedig a dél-borsodiakat illeti: az új grúz és orosz fiú is bizalmat kapott, a többi friss igazolás a kispadra, vagy még oda sem ülhetett. A Mezőkövesd Zsóry FC kezdője is csak egy helyen változott az egy héttel ezelőtti, Kisvárda MG elleni hazai 1–1-hez képest, Katanec kispados lett, Nagy D. pedig az első sípszót a pályán várta.

Ezressel

Ahhoz képest, hogy ez a szezon első meccse volt és megyei rangadó, nem volt kimagasló a nézőszám, ugyanis egy éve Diósgyőrben, a Budapest Honvéd elleni nyitányra 6139 drukker volt kíváncsi, most viszont egy ezressel kevesebb. A két csapat közül a DVTK a szokásos 4–2–3–1-es felállást választotta, a Kövesd a 4–1–3–2-t, annak ellenére, hogy a hírek szerint a főpróbáin mindkét együttes megpróbálkozott a háromvédős felállással. A meccs alaphangját, hogy ne az óvatoskodásról szóljon a találkozó, egy diósgyőri gól adta meg, ami után a hazaiak a saját térfelükre rendezkedtek be, hogy innen vezessenek ellentámadásokat. Egy ígéretes piros-fehér kontra után a vendégek védője, Lakvekheliani veszélyeztetett egy távoli lövéssel, majd nem sokkal később bejött az, amire várt a Diósgyőr. Ahogy az első gólnál Iszlai, a 18. minutában Hegedűs J. adott mesteri indítást Dražić­nak, utóbbi másodszor már nem akadt fenn a kapuson.

A kétgólos előnyhöz jutott Diósgyőr előbb Molnár G., majd Grozav révén termelhette volna be a harmadikat. A tékozló fiúkat Berecz büntette meg, aki miután összeszedett egy labdát a hazai 16-oson belül, szépített. A második bekapott gólt követően mélyre került vendégegyüttes nemcsak hogy nyitottá tette a meccset, hanem játékával ismét domináns lett, azt játszotta, amit korábban egygólos hátrányában, feltolta a játékot a hazai térfélre, és kereste a rést. Ennek során előbb a túloldalon Grozavnak volt egy jó távoli bombája, aztán Nagy D. fejelt tiszta helyzetből a DVTK kapuja mellé. A félidő hajrájában ugyanő csak centikkel lőtt a bal felső sarok fölé, nem sokkal azután, hogy előtte a Kövesdnek egy olyan ígéretes akciója volt, amelyből hárman is betalálhattak volna. Az élvezetes, izgalmas első félidő után a szüntet követően is hasonlót lehetett várni.

A végén kiállítás

Besirovic távoli löketével indult a második játékrész, válaszként Hasani megpattanó lövése adott munkát Szappanosnak. A lüktetésben Serderov egy vendégkontra végén durrantott a kapu fölé, majd Cseri tette ugyanezt. Egy órája folyt a játék, amikor Berecz bombáját hárította Antal B.; a Kövesd keményen dolgozott az egyenlítő találat megszerzéséért. De nem sokkal később a DVTK is jelezte, hogy szívesen növelné a különbséget, előbb Hasani sistergősét kellett védenie a kövesdi kapusnak, majd Memolla próbálkozását. Az ivószünetet követően nem sokkal jött a második hazai csere, a 100. NB I.-es meccsét játszó Molnár G. után a 11-est összehozó, és gólt is szerző Dražić hagyta el a pályát, és ezzel már csak egy frissítési lehetősége maradt Feczkó Tamás vezetőedzőnek (ugyanis a tavalyi évad végével ellentétben az új idényben már nem öt, hanem a „régi módi” szerinti három cserelehetőségük van a szakvezetőknek). Rui Pedro és Ivanovski beálltával picit aktívabb lett az előrejátékban a Diósgyőr, a sárga mezesek pedig fáradni látszottak. A 83. percben változtatott először Kuttor Attila edző, és kis híján jokert húzott, ugyanis Jurina csak pár szekundumot volt a pályán, amikor a kapu torkában lemaradt a középre lőtt labdáról.

A meccs legvégén a DVTK-nak voltak lehetőségei, a 90. minutában Ivanovski fejesét tolta ki a kövesdi kapus, majd Shestakov durrantott a kapu mellé. A hosszabbítás utolsó percében a játékvezető Berecz helyett az ő szabálytalanságát reklamáló Ivanovskit állította ki, a közönség nagy felháborodása közepette, ebből a parázs hangulatból csapott át ünneplésbe a hazai tábor. A DVTK győzelme egyben azt is jelentette, hogy amióta Feczkó Tamás a piros-fehérek vezetőedzője, zsinórban harmadszor tudott nyerni megyei riválisa ellen a Diósgyőr.

Diósgyőri VTK – Mezőkövesd Zsóry FC 2–1 (2–1)

Diósgyőr, 5099 néző. V.: Berke (Albert I., Medovarszki; Bogár, Németh Á.).

Diósgyőri VTK: Antal B. (6) – Shestakov (6), Polgár (5), Hegedűs J. (6), Memolla (6) – Márkvárt (5), Iszlai (6) – Hasani (5), Molnár G. (5), Grozav (6) – Dražić (7). Vezetőedző: Feczkó Tamás.

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos (6) – Eperjesi (5), Nesterov (5), Guzmics (5), Lakvekheliani (6) – Karnitski (5) – Besirovic (5), Berecz (6), Cseri (5) – Serderov (5), Nagy D. (5). Vezetőedző: Kuttor Attila.

Csere: Molnár G. helyett Rui Pedro (6) a 64., Dražić helyett Ivanovski (6-2=4) a 73., Nagy D. helyett Jurina (-) 83. percben.

Sárga lap: Márkvárt a 45., Lakvekheliani a 80., Ivanovski a 93., Berecz a 93. percben.

Kiállítva: Ivanovski a 93. percben.

Gólszerző: Iszlai, 11-esből (1–0) a 8., Drazic (2–0) a 18., Berecz (2–1) a 27. percben.

Feczkó Tamás: – Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, az történt, amit elterveztünk, 2 gól után 3 óriási ziccerünk volt, de nem rúgtuk meg a harmadikat. Aztán a kövesdi gólt követően az az önbizalom, amivel addig játszottunk, elillant, az előző évad végi eredmények után az volt a fejekben, hogy nagyon kellene a győzelem. Az első félidőben nagyon mélyen védekeztünk, ellenfelünknek is voltak helyzetei. A szünetben megbeszéltünk, hogy a passzsávokat lezárjuk, rendeztük a sorokat, és nekünk is megvoltak a lehetőségeink, hogy lezárjuk a meccset. Ha megrúgtuk volna a harmadikat, akkor vége lett volna a mérkőzésnek. Teljesen megérdemeltük a győzelmet, mert az első félidőben jól játszottunk. A szív és az akarat diadala volt ez, de ez kell jellemezze a Diósgyőrt, akaratban mindenkit felül kell múlni ebben a stadionban, ilyen tábor előtt. Gratulálok a Kövesdnek is, jó csapatuk van.

Kuttor Attila: – Azt gondolom, hogy az első 10 perc, negyedóra meghatározta a mérkőzés képét. Sajnos akkor kaptunk két gólt. Utána komoly erőket mozgósítottunk az egyenlítés érdekében. Lehet, hogy furcsa, de úgy érzem, hogy nem érdemeltünk vereséget, megvoltak a lehetőségeink, hogy kiegyenlítsünk, sajnos, nem sikerült. Igazából nem is a helyzetek pontos kihasználásával, hanem a végső helyzetek megoldásával volt probléma. Komoly lövéseink, érkezéseink voltak, ennek ellenére a második találatot nem sikerült megszereznünk.

Percek, események

7. perc: Iszlai ugratta ki a felezővonaltól a bal oldalon Dražićot, aki a 16-oson belülre érve eltolta a labdát a kifutó Szappanos mellett, majd felbukott a kapus kezében. A játékvezető 11-est ítélt, a büntetőt Iszlai vágta a kapu közepébe, 1–0.

18. perc: Hegedűs J. szerzett labdát a saját 16-osa előtt, majd előrevágta, Dražić felé. A csatárt Nesterov csak üldözni tudta, a hazai játékos elvitte a labdát a kifutó Szappanos mellett, majd 12 méterről, laposan a kapu közepébe gurított, 2–0.

27. perc: Nagy D. balról érkező beadása Polgárról pattant a 11-es pont felé, ahol Berecz szelídítette meg a játékszert, majd balra indulva, 11 méterről laposan a kapu bal oldalába lőtt, 2–1.

93. perc: Ivanovskit ugratta ki Shestakov a jobb oldalon, akit Berecz csak úgy tudott megállítani, hogy hátulról rávetődött. A hazai játékos pirosért reklamált, erre ő kapott előbb sárgát, csak utána Berecz. Ivanovski azonban nem tett lakatot a szájára, és mert tovább folytatta a szövegelést, megkapta a második sárgáját is, majd a pirosat, így 10 fővel fejezte be a meccset a DVTK.

További mérkőzések:

Zalaegerszegi TE FC – Mol Fehérvár FC 3-3 (2-2)

Gólszerző: Babati (2., 75., a másodikat 11-esből), Szépe (16.), illetve Evandro (11.), Nikolics (44., 61., az elsőt 11-esből)

Paksi FC – Újpest FC 1-2 (0-1)

Gólszerző: Ádám (76.), illetve Simon K. (17., 62.).

Pénteken rendezték: MTK Budapest – Ferencváros 1-1.

Hétfő, 19.00: Budafoki MTE – Kisvárda Master Good

A Puskás Akadémia FC keretében koronavírusos esetet regisztráltak, ezért a csapat Budapest Honvéd FC elleni, vasárnapi NB I-es mérkőzését a Magyar Labdarúgó Szövetség elhalasztotta. A Puskás FC Kft. egyoldalú halasztási kérelme után az új időpontot az MLSZ versenybizottsága tűzi majd ki.

A bajnokság állása

1. Diósgyőri VTK 1 1 – – 2-1 3

2. Újpest 1 1 – – 2-1 3

3. Mol Fehérvár FC 1 – 1 – 3-3 1

4. Zalaegerszeg 1 – 1 – 3-3 1

5. Ferencvárosi TC 1 – 1 – 1-1 1

6. MTK Budapest 1 – 1 – 1-1 1

7. Budapest Honvéd FC – – – – 0-0 0

8. Kisvárda MG – – – – 0-0 0

9. Budafoki MTE – – – – 0-0 0

10. Puskás Akadémia – – – – 0-0 0

11. Paksi FC 1 – – 1 1-2 0

12. Mezőkövesd Zsóry 1 – – 1 1-2 0

A 2. forduló műsora

Augusztus 21., péntek

16.30: Mezőkövesd Zsóry FC – Zalaegerszegi TE FC

19.00: MTK Budapest – Budapest Honvéd

Augusztus 22., szombat

16.30: Kisvárda Master Good – Puskás Akadémia FC

18.45: Ferencváros – Diósgyőri VTK

21.00: Mol Fehérvár FC – Paksi FC

Augusztus 23., vasárnap

17.45: Újpest FC – Budafoki MTE

(A borítóképen: Iszlai 11-esével szerzett vezetést a DVTK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!