Választás

2020.07.29. 13:00

Életben maradt a képviselet

Nem mondták ki megszűnésüket, sőt új erőre kaptak, és várhatóan lendületbe jönnek.  

Kolodzey Tamás

Forrás: ÉM

Fotó: Attila Kiss

A napokban tartották a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sportszövetségek Képviseletének tisztújító közgyűlését. Az elnöki tisztségre Kiss Attilát, az úszószövetség első emberét választották meg.

Életben maradtak

– Természetesen volt jelölőbizottság, melyet a 2019 őszén tartott rendkívüli közgyűlésen választottunk meg – mondta a képviselet új vezetője. – A konkrét ajánlóim személyéről nekem nincs információm, de azt hiszem, hogy ez már nem is lényeges. Úgy ítélem meg, hogy aktív elnökséggel kezdjük vagy folytatjuk a munkát: a mindennapi tevékenységünk során kifejezetten számítok Deák-Bárdos Mihály elnökhelyettesre és Barták László leköszönt elnökre, míg Halmai Gyulára, a sportlövők elnökére – egyéb elfoglaltságai miatt – főleg stratégiai kérdésekben támaszkodom, illetve Tóth Veronika titkárként lesz fontos láncszeme gépezetünknek.

Arra a kérdésre, hogy közgyűlésükön szóba került-e a képviselet jogutód nélküli megszüntetése, Kiss Attila így felelt:

– Tavaly ősszel igen, hiszen sem az akkori önkormányzatok, sem a nemzeti civil támogatási rendszer nem tartotta támogathatónak a működésünket. Ezt a válságos időszakot azonban magunk mögött hagytuk, és jelentem, életben vagyunk.

Véletlenszerű baki

Az elnök ezután kijelentette, hogy vannak támogatási ígéreteik, de ki kell deríteniük az állami sportpolitika irányukba mutató szándékát.

– Napjainkban az a koncepció, hogy az állam a sportszervezeteket úgymond direkt támogatásban részesíti, így képviseletünk erre a forrásra nem alapozhat. Tevékenységünk fenntartásához – a céljainkhoz képest – nevetségesen kevés pénz kell. Mindössze hatszáz- és nyolcszázezer forint közötti összegről van szó, ezért úgy gondolom, csak véletlenszerű baki volt az, hogy magunkra hagytak minket. Jelenleg szívességi alapon használjuk az irodánkat, könyvelőnk bérköltsége minimális, tisztségviselőink pedig valamennyien térítésmentesen dolgoznak. Amennyiben valahonnan vagy valakitől kapunk támogatást, esetleg tervezhető forrásokra teszünk szert, akkor több versenyt rendezhetünk, és szintén több sportolót kapcsolhatunk a megyei rendszerbe, továbbá az ügy súlyához méltó módon jutalmazhatjuk napjaink helyi legjobb sportolóit, tisztelhetjük meg a korábbi nemzedékek nagyjait és persze az edzőket is. Akik tehát szponzorálnak minket, ezeket a megítélésem szerint társadalmilag fontos ügyeket támogatják.

Egy részük tengődik

Kiss Attila ezt követően visszatekintett a múltra, majd választ adott arra, hogy miért mondott igent a tagság felkérésére.

– Szervezetünk 1991-ben azért alakult meg, hogy segítse azokat a sportszervezetek, amelyek nem tudták vállalni az önálló léttel kapcsolatos feltételeket. A képviselet küldetése tehát a fennmaradás alapfeltételeinek biztosítása volt: a jogi személyiségként való megjelenés, a könyvelés és az adminisztráció, az érdekvédelem, a képzések és a továbbképzések szervezése, a hagyományok ápolása, az ünnepségek szervezése. Ezzel a lehetőséggel annak idején szűkebb pátriánk harminckét sportági szakszövetsége élt. A vállalkozói szférában ez jól ismert működési forma: inkubátorháznak hívják. Ezzel addig él egy szervezet, amíg nem képes az önálló gazdálkodásra. Hajdani tagjaink közül elsősorban a tao által támogatottak már önálló utat járnak, a „maradék” tizenöt-húsz szakszövetség viszont jelentősen átstrukturálódott. Ez annyit tesz, hogy nagy részük egyszerűen tengődik. Ez a helyzet élesztette fel bennem az aktivitást: azt mondtam, hogy a mi, gyengéket segítő szervezetünknek nem szabad megszűnnie. Vagyis elnökként nekem abban kell segítenem tagszövetségeinket, hogy találjanak vissza az eredeti küldetésükhöz vezető útra.


Tizenöt aktív szervezet

– Már átnéztük a képviselet helyzetét, egyébként is ildomos időről időre aktualizálni a pillanatnyi állományunkat – „leltározott” Kiss Attila. – Tizenöt szervezet, azaz megyei sportági szakszövetség képviselője személyesen jelezte, hogy aktív tagunk marad. Ez azt jelenti, hogy a képviseletre szükség van, az általam vezetett szervezet pedig egyfajta szolgáltatóként támogatja a jövőben a saját magát alkotó tagságot.

(A borítóképen: Kiss Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!