Kajak-kenu

2020.06.20. 09:30

Fontos szempontok: összetartás, motiváció

Két felmérőn már túl vannak a fiatalok, és még kettő lesz rövid időn belül.

Molnár István

Forrás: ÉM

Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány szombaton háromszor 2000 méteres (időre) evezést vezényelt az ifiknek és a legjobb serdülőknek egyesben Sukorón. Az ifjúsági válogatottak „edzésversenyének” második fordulójában igencsak kevés idő volt a pihenésre, mindössze 30 perc. Az utolsó pálya végén egyébként a Magyar Kajak-Kenu Szövetség orvosi csapata azt vizsgálta, hogyan lehet a leghatékonyabban csökkenteni a szervezetben maradt tejsav koncentrációját az extrém terhelés után. Az eseményen a Tiszaújvárosi KKSE is képviseltette magát Máró Anna (edző: Betlenfalvi István), Erős Kinga (edző: Krucsay József), valamint egyedüli serdülőként Horváth Maja (edző: Ughy Imre) révén. S ha már ott voltak, jól is szerepeltek az újvárosiak, az enyhén hátszeles, forduló nélküli pályán kiváló időeredmények születtek. A négy állomásból tehát még kettő van hátra, igaz, mindkettő Szolnokon lesz, a harmadik felmérő június végén, a negyedik július elején.

Felkészülési táv

– Az utánpótlás szövetségi kapitány, Makrai Csaba hirdette meg ezen tesztverseny-sorozatot, tekintettel a megváltozott körülményekre, és különböző távokon méri fel a válogatottkeret-tag versenyzőket – mondta lapunknak Betlenfalvi István. – A kétezer méter egyfajta felkészülési távja, állóképességi mutatója a sportágnak, idősebb korosztályokban nincs is már verseny ezen a hosszon. Emellett vannak olyasfajta aspektusai is, hogy összetartás a versenyzőknek, illetve ezen keresztül megmarad a fiatal kajakosok, kenusok motivációja.

Máró Anna egyébként K–1 500 és K–1 200 méteren versenyez az ifjúságiak között, míg Erős Kinga kenuzik, szintén ebben a korosztályban, párosban, 200 és 500 méteren. A legfiatalabb az újvárosiak közül a 2005-ös születésű Horváth Maja, aki K–1 500 méteren indulhat majd, illetve nyert már korosztályos magyar bajnoki címet K–1 1000 méteren. Neki most lesz lehetősége először kijutni nemzetközi viadalokra, a szakma korosztálya egyik legnagyobb tehetségének tartja.

Döntések előtt

Hogy miként alakul a sportág (csonka) szezonja, arról az alábbiakat árulta el a Tisza-parti klub trénere.

– Június 28-án ülésezik majd az ICF, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség, és ott döntenek arról, hogy még milyen világversenyeket rendeznek meg az idén – árulta el Betlenfalvi István. – A helyzet nem egyszerű, az igaz, hogy Európán belül már van kajak-kenu élet, azonban az angolszász országok egyelőre nem kívánnak részt venni semmilyen eseményen. Jelenleg nem tudni, hogy Szegeden a nem olimpiai számokban tartanak világbajnokságot, plusz vk-futamokat az olimpiai távokon, vagy teljes jogú vébé és világkupa lesz. A kontinentális szervezetnek, az ECA-nak pedig arról kell határoznia, hogy lesz-e felnőtt síkvízi Eb, ifjúsági és U23-as Eb, illetőleg maraton Európa-bajnokság. Azt biztosan tudjuk, hogy augusztus utolsó hetében zajlanak majd itthon az országos bajnokságok: 24. és 26. között a felnőttek, 27. és 30. között pedig az utánpótlás csatázik az érmekért Szolnokon. Szeptember 17. és 20. közé van tervezve az Olimpiai Reménységek Versenye, Szegedre, reméljük, hogy képviselni fogjuk a klubot ezen az eseményen is.

A TKKSE edzője azt is elárulta: elvileg még élnek azok a szabályozások, amiket a koronavírussal összefüggésben elrendeltek a szabadtéri és beltéri sporttevékenységre vonatkozóan, azonban a klubnak van egy saját házi szabályzata is, és ezeket figyelembe véve végzik a napi tevékenységüket.


Jól is tanulnak

A napokban közzétette az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy kik lettek a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója 2019” pályázatának díjazottjai. A Tiszaújvárosi KKSE-ből Aczél Márton, Barna Csaba, Horváth Maja, Murvai Lucia, Nagy Luca, Szarka Dániel és Tarcsai Sára részesült az elismerésben. A díjat olyan diákok kaphatják meg, akik – korcsoporttól függően – a 2018/2019-es tanévben 4,8-as, 4,7-es átlagot értek el, emellett sportáguk országos bajnokságán, diákolimpiáján vagy nemzetközi versenyén a legjobb hatban végeztek.

(A borítóképen: Máró Anna)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!