Mezőkövesd Zsóry FC

2020.05.23. 13:00

Tétmérkőzés!!! Kuparangadó Kövesden!

Szombat este zárt kapus labdarúgó Magyar Kupa csatát rendeznek Mezőkövesden.

Berecz Csaba

Forrás: ÉM

Fotó: Gal Peter

A Mezőkövesd Zsóry FC – Mol Fehérvár FC labdarúgó Magyar Kupa elődöntő első mérkőzését játsszák szombaton 18.00-tól Mezőkövesden, a Városi stadionban, zárt kapuk mögött. A koronavírus miatt megszakított 2019/20-as évadban, Magyarországon, a csapatjátékok közül csak a labdarúgásban, itt is mindössze három osztályban folytatódnak a küzdelmek, a férfi NB I-ben és Magyar Kupában, valamint a női NB I-ben. Mindhárom küzdelemsorozatban elsősorban azért, hogy a versenysorozatok kiírója, szervezője, a Magyar Labdarúgó Szövetség a pályán elért eredmények alapján ,,adhasson” az Európai Labdarúgó Szövetségnek nemzetközi kupaszereplőket a 2020/21-es évadra. A nőknél egy csapatot ,,keresnek”, a bajnok indulhat majd a Bajnokok Ligájában, a férfiaknál pedig négy helyért folyik majd a harc, az élvonalbeli küzdelmek első helyezettje ugyancsak a BL-ben indulhat, a második és harmadik pedig az Európa Ligában, hasonlóan a Magyar Kupa győzteséhez (ha a Magyar Kupa győztese a bajnokságban dobogón végezne, akkor az NB I 4. helyezettje lenne Európa Liga induló).

Jelentős tét

A fentiek miatt a mai, és a jövő hét keddi Magyar Kupa elődöntők tétje jelentős, hiszen ebben a sorozatban talál gazdára az első, európai kupaporondot érő hely, ugyanis az MK-finálét már június 3-án, 20.00-tól megrendezik Budapesten (a másik ágon MTK Budapest – Budapest Honvéd csata zajlik a döntőbe jutásért). A két párharc közül a bajnoki helyezéseket, és az eddigi eredményeket tekintve a Mezőkövesd Zsóry FC – Mol Fehérvár FC mérkőzés a rangosabb, nagyon sokan úgy tartják, hogy amelyik csapat ebből a párharcból továbbjut, az a fő esélyes a végső győzelemre. Normál körülmények között biztosan kiegyensúlyozott mérkőzéseket játszanának a felek, de 10 hetes a kényszerszünetet követően, amelynek a végén 3 hetet tudtak csapatszinten készülni az együttesek, és viszonylag kevés meccsszámmal, játékperccel mennek bele a labdarúgók a csatákba, sok minden megtörténhet.

A szombati összecsapással kapcsoltban elsőként azt kérdeztük Kutor Attilától, a Mezőkövesd Zsóry FC vezetőedzőjétől, hogy van-e rajt előtti lámpalázhoz hasonló tünete, a hosszú szünetet követően.

„Örülünk, hogy végre meccset játszhatunk, még ha zárt kapuk mögött is. A játékosok az edzők azért dolgoznak, hogy tétmérkőzéseken mutathassák meg, hogy mit tudnak. Az újrakezdés előtt van bennünk a szezon előtti várakozáshoz hasonló, de felkészültünk arra, hogy az előttünk álló feladatokat sikeresen oldjuk meg” – nyilatkozta a dél-borsodiak szakvezetője.

Melyik volt nehezebb?

Kuttor Attilát arról is megkérdeztük, hogy mi volt a nehezebb, edzetni a labdarúgókat a bizonytalanságban, amikor még nem lehetett tudni, hogy folytatódik-e az évad, és ha igen, akkor mikor, vagy az, amikor már tudni lehetett a menetrendet, és a rövid idő alatt egy sűrű menetre kellett felkészíteni a keretet.

„A bizonytalanság furcsa időszak volt, de az, és az ezt követő szakasz is arról szólt, hogy alkalmazkodni kellett a körülményekhez, a feltételekhez, és minden helyzetből, minden napból a maximumot kellett kihozni. A három hetes közös felkészülés tényleg nem volt hosszú, de elméletileg a többi csapatnak is ennyi jutott, az pedig majd kiderül, hogy ki, mennyit tud kihozni ebből. Valószínűleg ez az időszak nehéz volt mindenki számára, aki otthon, vagy karanténban készült, a bizonytalansági tényezők miatt, de most szinte biztos, hogy mindenki örül annak, hogy ha nem is teljesen normál kerékvágásában, de újra indul az élet a futballban” – mondta a Mezőkövesd Zsóry FC vezetőedzője.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen várakozásokkal tekint a Mol Fehérvár FC elleni mostani meccsre, illetve a keddi visszavágóval együtt a teljes párharcra a kövesdi szakvezető.

„Szeretnénk továbbjutni, a mai mérkőzésen olyan eredményt elérni, hogy a második meccs végére a célunkat elérhessük. De esélyeket nem szeretnék latolgatni, már csak azért sem, mert menet közben derül majd ki szinte minden” – fogalmazott Kuttor Attila.

Csak Guzmics

A kövesdiek keretében szinte mindenki egészséges, csak Guzmics az, aki nem bevethető, sérülés miatt. A kövesdi csapatra váró sűrű programmal kapcsolatban arról is érdeklődtünk Kuttor Attilánál, hogy mi a véleménye a sokak által emlegetett felvetésről, arról, hogy a rövid felkészülés és a háromnaponkénti meccsek miatt az átlagosnál nagyobb a sérülésveszély.

„Sokan tudják, hogy az élsport, egy-egy meccs nagyon komoly fizikai igénybevétel jelent, és, hogy az emberi szervezetnek szüksége van regenerálódásra, egy nagy teljesítmény után. Eddig nem volt jellemző a heti két meccs, és azzal, hogy sűríteni kellett a programot, nagyobb veszélynek lesznek kitéve a játékosok a sérüléseket illetően. De ezt a sűrű menetet is meg lehet szokni, ami eddig nem volt jellemző” – nyilatkozta a vezetőedző, akinek felvettük, hogy az edzők kezébe egy új eszköz is kerül, hiszen az eddigi hárommal szemben egy meccsen ötöt is lehet cserélni, és ez lehetőséget ad arra a szakvezetőknek akár arra is, hogy egy félidei gyengébb produkció után a fél csapatot lecserélje.

„Ez a változtatás új lehetőségeket rejt magában, biztos, hogy új szituációkat hoz majd, ami lehet negatív, és pozitív is. Azzal, hogy nőtt a variációs lehetőség, elsősorban azok a csapatok járnak jól, ahol nagyon erős keretek vannak, ahol nagyon éles csaták dúlnak a játékosok között a csapatba kerülésért. Szerintem mi is ilyenek vagyunk” – mondta Kuttor Attila.


Várható kezdő

A Mezőkövesd Zsóry FC várható kezdőcsapata: Szappanos – Farkas D., Pillár, Nesterov, Vadnai – Karnitski – Cseri, Berecz, Besirovic – Zivzivadze, Jurina.


Az évadban egymás ellen

Ebben az évadban eddig két tétmeccset játszott egymás ellen a Kövesd és a Fehérvár. Az NB I 9. fordulójában, tavaly október 19-én 0-0-ra végeztek a dél-borsodi gárda otthonában, az idén február 8-án, Székesfehérvárott pedig 2-1-es hazai győzelem született.

(A borítóképen: A dél-borsodiak számára fontos lenne egy jó eredmény elérése)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!