Kitüntetés

2020.05.30. 08:30

A titkárság levezetésnek jó

Több évtizedes munkájáért díjazták a sátor­aljaújhelyi testnevelő tanárt.

Kolodzey Tamás

Forrás: ÉM

A magyar sport napja alkalmából rendre elismerésben részesítik a honi testkultúráért aktívan tevékenykedő szakembereket. A testnevelés és az iskolai sport fejlesztésében és szervezésében hosszú időn keresztül kifejtett kiemelkedő tevékenységéért miniszteri elismerésben részesült dr. Esztergomy Zoltánné, Sátor­aljaújhely Város és Vonzáskörzete Diáksport Bizottságának biológia–testnevelés szakos titkára.

Nagy megtiszteltetés

Díszes oklevelét azonban nem vehette át, közbeszólt a koronavírus-járvány, az örömhírről így csak az Emberi Erőforrások Minisztériuma leveléből értesülhetett.

– Díjazásomat nagy megtiszteltetésnek tartom – felelte arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a kitüntetés. – A jutalom természetesen nemcsak nekem szól, hanem azoknak is, akik segítették és a mai napig segítik a munkámat. Gondolok a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület tisztségviselőire, városunk önkormányzatának elöljáróira és a kollégáimra is. Valamennyien rengeteget tettek azért, hogy jó eredményeinkkel hívhassuk fel magunkra az országos szervek figyelmét.

Klárika – mert a zempléni településen mindenki csak így hívja Esztergomy Zoltánnét – ezután arról beszélt, hogy nehezen vészelte át a sportmentes időszakot. Számára hiányoztak a versenyek, a gyerekek és tanártársai is.

– Azokat a körzeti viadalokat már nem tudtuk megtartani, amelyekről a megyei finálékra mentek volna a gyerekek – folytatta a kitüntetett sportszakember. – A történteket viszont nem tudom megváltoztatni, így nem is töprengek rajtuk, vallom, hogy mindig az adott helyzetből kell kihozni a legtöbbet, az élet pedig megy tovább. A krízishez mellesleg a magam módján alkalmazkodtam: egy hónapig ki sem léptem otthonról, látogatókat nem fogadtam, ha jöttek a családtagjaim, akkor a hozományukat letették az ajtómba. Egyébként mentálisan jól kezeltem a pandémiát, amennyire csak tudtam, hasznossá tettem magam. Jógáztam, a tévében néztem a sportközvetítéseket és részt vettem a Mozogj otthon! akcióban is.

Vigyázzanak a testükre!

A bodroghalmi születésű Esztergomy Zoltánné 1973-ban a Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán vette át a biológia–testnevelés szakos diplomáját, majd Farkaslyukon, aztán Nyírbogdányban tanított, végül több mint három évtizeden át – a 2008-as nyugdíjazásáig – az Esze Tamás Általános Iskolában tanított.

– Akárhová vezetett az utam, mindenhol fontos szerepet játszott az életemben a sport – közölte a kitüntetett tanár. – Minden tanítványom ismerte a jelmondatomat: vigyázz a testedre, mert ez az egyetlen hely, ahol élhetsz. Igyekeztem velük megértetni, hogy a rendszeres mozgással hozzájárulnak egészségük megőrzéséhez. Ezt sokszor hallottam a karantén idején is.

Jól tette

A kitüntetett tanár mintegy harminc éve tölti be a Sátoraljaújhely Város és Vonzáskörzete Diáksport Bizottságának titkári tisztét, tucatnyi sportágban megszámlálhatatlan nyári és téli – a Sátoraljaújhelyhez közeli Magas-hegyen sí- és szánkóverseny fűződik a nevéhez.

– Erre a „titkárosdira” nehezen adtam a fejem, hiszen délelőttönként lekötöttek az órák, délutánonként meg a tömegsport-foglalkozások és a szakosztályi események, de aztán meggyőztek, beadtam a derekam, és utólag kiderült, hogy jól tettem – hangsúlyozta Esztergomy Zoltánné. – Ez a társadalmi tevékenység levezetésnek nagyon jó, nyugdíjasként örömmel végzem, de erről is leköszönök, ha majd úgy érzem, hogy eljött az ideje.

Klárikának mindkét lánya mérnök-tanár, de pályaelhagyók, más területen dolgoznak, így abban reménykedik, hogy hét unokája közül lesz, akiből testnevelő tanár válik majd.

(A borítóképen: Esztergomy Zoltánné)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!