Tájfutás

2020.04.15. 08:00

Természeti sportág, azonban van személyes érintkezés is

A diósgyőri tájfutók március 15-én zárták le (ideiglenesen) a közös edzéseket.

Molnár István

Forrás: ÉM

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnöksége március 30-án este digitális ülést tartott, melyen a két legfontosabb napirendi pont a 2020-as év versenynaptárának áttervezése és a költségvetés kényszerű módosítása volt. Ezenkívül néhány bizottsági munkatervet és a 2021–2026. évi Sportágfejlesztési terv ütemtervét fogadta el az elnökség. Legfontosabb döntésként az elnökség 2020. június 10-ig felfüggesztette az MTFSZ versenyrendszerét, azaz az addig rendezendő összes bajnokság és rangsoroló verseny elhalasztásra került. Jelenleg a legoptimistább várakozások szerint is csak júliustól–augusztustól indulhat be igazán az idei tájfutószezon.

Fejlámpás futásokkal

Megyénk legnagyobb klubjánál, a Diósgyőri Tájékozódási Futó Clubnál jelenleg két edző munkálkodik: a 14 év alatti kezdő gyerekekkel Várady Szilvia ismerteti meg a tájékozódás alapelemeit, míg a 14 év felettiek edzésmunkáját Tamás Tibor irányítja. Előbbiek – alapesetben – heti két futóedzésen és egy hétvégi túrázós, térképes, futós kirándulás keretében keresnek fel a Bükkben látványos természeti értékeket, míg az utóbbiaknál a fő hangsúly már a fizikai felkészülésen van, és a futósebesség hozzáigazításán a tájékozódási képességhez.

– Március 15-én egy térképes technikai edzéssel zártuk le az alapozási időszakot, és a kialakult helyzet miatt sajnos a közös edzéseket is – nyilatkozta Tamás Tibor. – Az alapozásunk december első hetében kezdődött, és március 15-ig tartott. Az edzéseinket heti két alkalommal a dél-kiliáni Könyves Kálmán általános iskolából indítottuk. Kedden futóedzésünk volt, pénteken pedig tornatermi edzést tartottunk funkcionális erősítéssel és sok közös játékkal. Szerdai, csütörtöki és szombati napokon pedig a DVTK-FreeRiderz kerékpáros klub csanyiki épületét tudtuk használni öltözőnek. Érdekesség, hogy a keddi, szerdai, csütörtöki edzéseink 17 órától kezdődtek, így azokat fejlámpás futásokkal tudtuk megoldani. Szombatonként voltak a hosszú terepfutások, illetve vasárnap egyéni edzéseket írtunk ki. A hétfő volt a pihenőnapunk.

Egy országos bajnokságot

A szakember hozzátette, hogy a klubnak jelenleg 80 igazolt versenyzője van, utánpótláskorúak 35-en, míg 45-en felnőtt-, valamint szeniorkorúak. A laikusok szerint pontosan ez lenne az egyik sportág, amit művelni lehetne a koronavírus-helyzetben, hiszen nem stadionban vagy sportcsarnokban, uszodában kell csinálni. Vagy ez nem teljesen igaz? – vetettük fel.

– Igen, a tájfutás természeti sportág, és igaz, hogy verseny közben a futók egyénileg tartózkodnak az erdőben, de a személyes érintkezés elkerülhetetlen a verseny kezdetén és a végén – tette hozzá Tamás Tibor, akitől megkérdeztük azt is, hogy egyébként milyen versenyeket rendezne a klub az idén, és mikor. – A klub az idén egy országos bajnokságot rendez, ez a tájkerékpáros váltóbajnokság, és szeptember közepén lesz a Vasgyár területén. Reményeink szerint addigra rendeződik a vírushelyzet. Regionális rangsoroló versenyeket is rendezünk, ezek közül az áprilisi megyei diákolimpia és a májusi megyei középtávú és megyei normáltávú bajnokságunk már halasztásra került. Ezeket reményeink szerint őszi időpontokban tudjuk megrendezni. Ezenfelül a versenynaptárban szerepel októberben a „Bükki Ősz” és novemberben a „Less Nándor-emlékverseny”.

Nem végleges

Hajdu Erik szövetségi naptárreferens, Miháczi Zoltán versenybizottság elnök és Less Áron főtitkár összeállított egy előzetes versenynaptár tervezetet az őszi versenyszezonra. A következő időszakban Hajdu Erik vezetésével párhuzamos előzetes egyeztetést indítanak az érintett bajnokságok és országos rangsoroló versenyek rendezőivel. Az elnökség egyetértett abban, hogy első körben a Rövidtávú, Középtávú, Normáltávú és Váltó ob-t kell priorizálni, második körös prioritás az összes többi ob és a Hungária Kupa, harmadik körös prioritás pedig a többi országos rangsoroló verseny megrendezése. Mindez azt jelenti, hogy a korábban elfogadott teljes évi versenynaptárat érinti ez a döntés, így az egyes őszi versenyek időpontja sem tekinthető véglegesnek. Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy augusztus eleji indulás esetén akár az összes országos bajnokság és a legtöbb országos rangsoroló verseny megrendezhető, de egyelőre minden a veszélyhelyzet bizonytalan kimenetelű végétől függ. Ezért a csonka szezon versenynaptár-tervezetét az elkészülte után havonta felül kell vizsgálni.

Válogatott kerettagok

Tájfutásban, és annak két szakágában (tájkerékpár, sí-tájfutás) is vannak válogatottjai a DTC-nek, illetve válogatott aspiránsok. A válogató versenyeken dől/dőlne el, hogy melyik világversenyre ki utazhatha, már amennyiben azoknak megrendeznék, akár az eredetileg kijelölt, akár későbbi időpontban. Az alábbi versenyzőik készül(né)nek világversenyekre:

Felnőttek:

Tájfutó világbajnokság: Tölgyesi Tamás, Tugyi Levente

Tájfutó Európa-bajnokság: Tölgyesi Tamás

Tájfutó Főiskolás világbajnokság: Demeter Ambrus, Tamás Bianka

Tájfutó Főiskolás Európa-bajnokság: Demeter Ambrus, Tamás Bianka, Tugyi Levente

Tájkerékpáros világbajnokság: Tamás Bianka

Sítájfutó Universiade: Tamás Bianka

Juniorok:

Tájfutó junior világbajnokság: Demeter Ambrus, Szűcs Boglárka

Ifjúságiak:

Tájfutó Európa-bajnokság: Tőczik Vendel

(A borítóképen: Tőczik Vendel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!