Jégkorong

2020.04.17. 16:00

Anyukák is jelentkeztek már

Az erősebb nem felnőttcsapatához képest elenyésző a rájuk háruló figyelem.

Kolodzey Tamás

A DVTK Jegesmedvéknél az érdeklődés természetesen a Tipsport Ligában szereplő együttes felé fordul, a szurkolók is szinte kizárólag a férfiak produkciójára kíváncsiak, a Maciknál azonban a női hokival is foglalkoznak. A senki által nem kívánt holtidőben kértük leltározásra a hölgyek tevékenységének első számú felelősét.

Tizenöttől negyvenegyig

– Klubunkban a női szakág nem egyenrangú a felnőttcsapattal – kezdte Velty Roland, a piros-fehér hölgyek trénere. – Minket inkább utánpótláscsapatként könyvelnek el. Az erősebb nem csapatához képest a ránk irányuló figyelem elenyésző. Egy gárdával, tizenkilenc játékossal rendelkezünk az U25-ös bajnokságban szereplünk, ez a csoport az ob II-nek felel meg. A játékosok úgymond vegyes életkorúak, a szabályok ezt megengedik. A legfiatalabb sportolónk tizenöt, a legkitartóbb pedig negyvenegy esztendős. Csapatunk magját a tizenhat-tizennyolc éves, a műkorcsolyát abbahagyott lányok alkotják, ők azok, akik nem akartak elszakadni a jégtől, és nálunk találták meg a számításukat. Már vannak fiatalabb hokisaink is, ők azonban alacsony életkoruk miatt csak később csatlakozhatnak hozzánk. A jégkorongozó lányok a U16-os korosztályig közösen tréningezhetnek a fiúkkal, utána viszont már kizárólag velünk gyakorolhatnak, mert a férfi jégkorong erőteljessége rájuk nézve egészségtelen, sőt egyenesen veszélyes lenne. Szurkolótáborunkat leginkább a családtagokból és a barátokból álló társaság képezi. Anyagi lehetőségeink jók, a munkavégzéshez és a mérkőzésekhez mindenünk megvan, felszerelésünket az egyesület hiánytalanul biztosítja.

Testi kontaktus tilos

Velty Roland ezután elmondta, hogy edzésszámukat nagyban befolyásolja a jégcsarnok telítettsége és a második pálya működése. Ennek jegyében – amíg lehetőségük adódott rá – hetente két jeges foglalkozást tartottak, edzéseik időpontja teljesen változó volt.

– Sajnos ezen a téren jelentős hátrányban vagyunk a férfiakhoz képest – folytatta a szakember. – Általában délutánonként vagyunk jégen, de voltunk már reggel hatkor és este nyolckor is. A heti munkánkhoz tartozik a száraz edzés, ezenkívül akár naponta használjuk még azt a speciális korcsolyagépünket, amely a technikai hibák korrigálásán túl az erőnlétet javítja. Meccsnapunk a vasárnap, akár itthon, akár idegenben játszunk. Abban az esetben, ha ez senkinek nem jó, akkor csütörtökön vagy szombaton változó kezdési időpontokban lépünk fel.

Azokra a kérdésekre, hogy milyen az edzéslátogatottságuk, és hogyan tudnak toborozni, Velty Roland így felelt:

– Mindig lehetne jobb, de nem panaszkodom, mert az iskola, a munka vagy már a család mellett jónak mondható, persze „mentségként” megemlítem, hogy változó jégidőhöz mindenki nehezen alkalmazkodik. A lányok képzése teljesen más, mint a férfiaké, itt ugyanis a testi kontaktus tilos, így a valódi, a szó szerint szép hokit tanítjuk. A velük egyidős fiúkhoz képest a lányok később kezdenek: öt-hat éves korban még nem mennek jégre, ezért lemaradásuk is jelentős. Úgy ítélem meg, hogy csapatunk az U14–16-os fiúk szintjén van. Együttesünk tagjai kiválóan tanulnak, fegyelmezettek, szorgalmasak, nagyon lelkesek, akaraterejük maximális, ráadásul könnyen és jól motiválhatók. A velük kapcsolatos előítéletre, mely szerint a hoki nem női sportág, azt mondhatom, hogy aki még nem látott minket, jöjjön ki, nézze meg egy meccsünket, erre persze legkorábban majd ősszel lesz alkalom. Toborzást folyamatosan tartunk, több-kevesebb sikerrel. Megpróbálunk tőkét kovácsolni a közösségi média erejéből, és ott hirdetjük magunkat, ahol csak tudjuk. Egyébként jöttek már hozzánk utánpótláskorú gyerekek anyukái, ez bizonyítja, hogy a jégkorong a szülők körében is népszerű műfaj. Volt olyan, hogy a felnőtt ligamérkőzés szünetében léptek hozzánk, mondván: ők is játszani szeretnének.

Elit: először...

Azt is megkérdeztük Velty Rolandtól: segíti-e a női szakág népszerűsítését, hogy a magyar válogatott utazhatott volna a Kanadába kiírt A csoportos világbajnokságra, amelyet azonban – minden más tornához hasonlóan – a koronavírus-járvány miatt lefújtak.

– Mindenképpen – hangzott a válasza, majd hozzátette: – Egyébként minden évben mentek vébére, csak nem az elit küzdelmére, hiszen a hölgyek először szerepelhettek volna a legjobbak között, de erre most egy évet várniuk kell. Mellesleg a „saját” lányaimból kiindulva azt mondhatom, hogy valamennyien válogatottak szeretnének lenni – az alacsonyabb korosztályú csapatokba mi is adunk játékosokat – és a kör csak szélesedik, ez pedig hosszú távon egészen biztosan meghozza a szakágtól az annyira remélt népszerűséget.


Jégkorong: a női U25-ről

A DVTK Jegesmedvék női együttese a második vonalnak megfelelő U25-ös bajnokságban szerepelt a 2019/20-as évadban. A piros-fehérek a 10 csapatos bajnokság alapszakaszában lejátszott 9 forduló során mindössze egy döntetlent értek el (ezt hosszabbításban a fővárosi OHA Girls vendégeként 4–3-ra megnyerték), így a középszakaszban, az alsóházban szerepeltek. Ez utóbbi csatározásokban a mezőny mind a négy csapata ellen oda és vissza játszottak meccseket. Ezen 8 bajnokiból kettőt sikerült győzelemmel abszolválniuk (az OHA Girls elleni csatákat), valamint egy döntetlenjük is volt (hazai környezetben, az Angels NJSE ellen, amelyet a hosszabbításban a dunaújvárosi gárda nyert meg). A lejátszott 16 bajnoki után következett volna a rájátszás, amelynek során a 9. helyért meccseltek volna, az OHA Girls ellen.


Hárman

A DVTK Jegesmedvéknél hárman foglalkoznak a hölgyekkel: Strenk-Khouiled Sarah erőnléti edzőként, Handzó Csilla technikai trénerként, Velty Roland pedig vezetőedzőként.

(A borítóképen: A DVTK Jegesmedvék női csapata| Fotó: DVTK.EU)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!