DVTK

2020.03.01. 19:57

Mint húsz szökőéve a Gammát

A DVTK remek játékkal négy góllal verte a Honvédot, és a csapatok helyet cseréltek.

Berecz Csaba

Fotó: Homoky György

A labdarúgó NB I 23. fordulójában, szombaton kora este a Budapest Honvéd vendége volt a Diósgyőri VTK, a fővárosi csapat albérletében, az MTK, Hungária körúti stadionjában, azért, mert a kispestiek létesítményét jelenleg újjáépítik. A DVTK szakvezetője, Feczkó Tamás semmit nem változtatott egy héttel ezelőtti kezdőcsapatán, a Kisvárda MG otthonában elért 2-2-es eredmény után, vagyis a kispadról akkor beállt és gólt szerzett Molnár G. és Egerszegi ezúttal is csak a cserék között kapott helyett. A Honvéd kezdője két helyen tért el a legutóbbi bajnokin szerepelttől, a Puskás AFC ellen, pályaválasztóként elért 1-1-et követően, a védelemből Lovric sárga lapos eltiltás miatt maradt ki, Ikenne-King pedig a néhány nap múlva esedékes Magyar Kupa meccset szem előtt tartva, a rotáció ,,áldozata” lett.

Helyettük Kálkonoki-Kis és Mezghrani került be a védősorba, de mint kiderült, nem a meccset a kispad elől dirigáló Pisont István szakmai igazgató döntése alapján. Ugyanis az őskispestinek csak beugró szerep jutott, amiatt, hogy a Honvéd olasz vezetőedzője, Giuseppe Sannino és honfitárs segítője, Alessandro Recenti a közelmúltban egyaránt olyan helyen járt, amelyet a koronavírus miatt nem sokkal a látogatásukat követően lezártak, így a trénerek egyelőre nem mehetnek a csapat közelébe. Viszont a csapat heti felkészítését a ,,távolból” ők irányították, a kezdőcsapatot is meghatározták, sőt, mint az a mérkőzés után kiderült, még a cserékről is ők döntöttek.

DVTK fölény

A meccsnek helyszínt adó kis stadionban a 2,5 ezer néző nem veszett el, a fél ház, az, hogy a két együttes ultrái kitettek magukért, jó hangulatot teremtett. A meccs első félidejének ,,nyertese” a DVTK volt, a fehér mezes vendégeknek négy kaput eltaláló lövésük is volt, ebből a 14. és 16. perc között három, ám hiába érett a vendégek vezető találata, ez ekkor még nem született meg. A Honvéd nagyon halvány volt, a fővárosi csapatnak nem sikerült az első játékrészben kaput eltaláló kísérletet összehoznia, elsősorban azért, mert a Diósgyőr ,,kinyírta” a játékukat, az ötvédős rendszerben a két szélső védő nem tudott, nem mert feljebb lépni, a belső középpályások mellé.

A játék viszonylag szűk területen folyt, a Diósgyőr folyamatosan kereste a rést a piros-feketék védelmén, és a labda leginkább a Honvéd térfelén ,,tartózkodott”. A fehér mezes borsodi együttes a kis területen, a rövid passzos játékban jobb volt, pontosan járatták a labdát, folyamatos összjátékra voltak képesek, és tényleg úgy nézett ki, hogy abban a tudatban játszanak, amit a meccs előtti napon szakvezetőjük is mondott, hogy az ők az esélyesebbek. Hogy ezt honnan vették, miből jutottak erre, azt nem tudni, mert a Honvéd előttük állt a tabellán, amikor megkezdődött a meccs, ráadásul ők voltak ,,otthon”. De az biztos, hogy aki esetleg úgy nézte volna ezt a meccset, hogy fogalma sincs arról, hogy melyik csapatnak mi az ,,előélete”, a DVTK dominenciáját állapíthatta meg.

Boldogságban úszva

A második félidő elején egy váratlan szabadrúgás kombinációból, Hasani révén vezetést szerzett a Diósgyőr, mintha az első félidő játékáért a szünetben kapott ,,utalványt” váltották volna gólra. Néhány perc múlva úgy tűnt, erre volt szüksége a Honvédnak ahhoz, hogy felébredjen, hogy a monoton nihilizmusból kitörjön. Az 52. percben Moutari a kihagyhatatlant hibázta el, 7 méterről az üresen tátongó kapu fölé vágta a ziccert, pár másodperccel később pedig Nagy G. perdítése után a jobb kapufáról perdült ki a labda. Kemény volt a meccs, a DVTK sok apró taktikai faulttal igyekezett megtörni a fővárosiak lendületét, és szikra jutott a túloldara is. Mivel a játékvezető nem volt rest a zsebéhez nyúlni, hogy megállítsa, hogy eldurvuljon a meccs, villantak rendesen a sárgák. A Honvéd számára volt fontosabb, hogy változzon az eredmény, és próbálkoztak is, de a Diósgyőr hátul jól zárt, és igyekezett gyors kontrákat vezetni. A harmadik ilyen meghozta az eredményt, Ivanovskinak a 71. percben született gólja után, a hazai publikum a prostituált szó durva szinonimáját kiabálta kórusban az utótagként használt gyengével kombinálva. Miközben a vendégtábor boldogságban úszott. Még ki sem ünnepelték magukat rendesen, amikor a kétgólos előnyt követően emberelőnybe is kerültek kedvenceik. Ezt hamar kihasználta a csapat, Molnár G., aki ezúttal is csereként állt be, ismét gólt szerzett (eddig ötször játszott a DVTK színeiben, mindannyiszor csere volt, és már három találatnál tart). És ezzel még nem volt vége, az összezavarodott pesti együttes még összehozott egy 11-est és egy kiállítást, kilencen fejezték be a meccset, miközben Iszlai büntetője után a pálya dréncsöveinek mélységébe került a Honvéd.

Volt mit ünnepelni

A találkozó után volt mit ünnepelni, hiszen a helyszínen lévő diósgyőrieknek óriási élményben volt részük. Nem csak azért, mert a DVTK zsinórban hatodik idegenbeli bajnokiján maradt veretlen. Hanem azért is, mert a piros-fehéreknek az elmúlt hónapokban folyamatosan fejlődő játéka újabb szép bemutatót eredményezett. Egy olyan sikerrel, amelyet nem, hogy szökőévenként, de ennél is ritkábban ért el a múltban a diósgyőri csapata.

Idegenben legutóbb tavaly májusban ugyan éppen ezen a pályán, szintén a Honvédnak vágott négyet a Diósgyőr, de akkor ugyanennyit is kapott. Négygólos, illetve ettől nagyobb különbségű győzelmet legutóbb 2017 októberében, a Vasas ellen hazai pályán aratott a DVTK, vendégként megnyert bajnokin, szintén a Hungária körúton, az MTK ellen szereztek legutóbb 4 gólt, 1980. áprilisában (akkor 1-4 volt az eredmény). A mostanival megelőző különbséggel pedig 1979. áprilisában nyertek, amikor Szombathelyen a Haladást ütötték ki 5-1-re. A Honvédot vendégként legyőzve, 1967-ben voltak képesek négy gólt szerezni (1-4).

Olyan élvonalbeli meccse a DVTK-nak, amelyen idegenben négy góllal nyert, és közben egyet sem kapott, eddig egyetlen egyszer volt. Húsz (!) szökőévvel ezelőtt. Majdnem 80 (!) esztendeje, amikor 1940. november 3-án, Budapesten a Gamma együttesét győzték le 4-0-ra.

A most látottak alapján, eshet hó, fújhat szél a következő bajnoki napján, március 7-én, amikor a következő meccsét játssza a DVTK, hazai környezetben, az Újpest FC ellen, Miskolcon és környékén a labdarúgás kedvelői, a Diósgyőr szimpatizánsai aligha találhatnak jobb programot annál, hogy elinduljanak erre a mérkőzésre. A csapat rászolgált erre. Bárki tanúsíthatja, aki látta a szombati meccsüket.


Budapest Honvéd – Diósgyőri VTK 0-4 (0-0)

Budapest, 2520 néző (a rendező által közölt adat). V.: Bogár (Buzás, Theodoros; Csonka, Zierkelbach).

Budapest Honvéd: Tujvel (5) – Mezghrani (5-2=3), Kálnoki-Kis (5), Kamber (5), Batik (5-2=3), Aliji (5) – Nagy G. (4), Hidi (4), Gazdag (5) – Moutari (4), Lanzafame (4). Szakmai igazgató: Pisont István.

Diósgyőri VTK: Danilovic (6) – Shestakov (6), Polgár (6), Brkovic (6), Vági (6) – Márkvárt (7), Iszlai (7) – Hasani (7), Rui Pedro (6), Kiss T. (6) – Ivanovski (7). Vezetőedző: Feczkó Tamás.

Csere: Rui Pedro helyett Molnár G. (7) a 72., Kiss T. helyett Egerszegi (-) a 75., Aliji helyett Kukoc (-) a 75., Gazdag helyett Ugrai (-) a 80., Iszlai helyett Cortés (-) a 85., Moutari helyett Uzoma (-) a 86. percben.

Sárga lap: Ivanovski a 23., Kálnoki-Kis a 34., Iszlai a 40., Rui Pedro a 43., Mezghrani az 50., Feczkó (a technikai zónában) az 50., Batik az 56., Brkovic a 60., Shestakov a 65., Batik a 73., Mezghrani a 83. percben.

Kiállítva: Batik a 73., Mezghrani a 83. percben.

Gólszerző: Hasani (0-1) a 46., Ivanovski (0-2) a 71., Molnár G. (0-3) a 78., Iszlai, 11-esből (0-4) a 84. percben.

Pisont István: – Először is szeretnék gratulálni a Diósgyőrnek, remek futballt mutattak be a mai napon, jól is játszottak, nagyon taktikusak voltak, viszont a mi csapatunk rohanó játéka nem tetszett. Egy zárt védekezést próbáltunk megbontani, de kevés sikerrel, és nagyon sok ívelt, hosszú átadással, hátulról, mélységből próbáltuk mögéjük rúgni a labdát, ami nem igazán tetszett, és ehhez próbáltunk volna felzárkózni, ám a második labdákat ellenfelünk szedte fel. Nehéz volt, mert nem volt játékfelépítése a csapatnak. Nagy kritika ez számunkra, nem tudtunk dominálni, tulajdonképpen semmi nem valósult meg abból, amit szerettünk volna. Egy, két lehetőség adódott az első félidőben, amelynek során ha Gazdag, vagy Moutari kicsit jobban koncentrálnak, talán lehetett volna ezekből helyzet, de többnyire a Diósgyőr akarata érvényesült. A második félidőben megettünk egy szabadrúgás variációt az első percben, ami váratlan volt, hiszen a mozgások azt mutatták, hogy mindenki arra számított, hogy a bejátszott labdát lepörgeti Rui Pedro, amit nagyon jól visszapasszolt, és után jól el is talált Hasani. Távoli lövés volt, amit talán Tujvel nem láthatott, azért ment be a kapuba. Utána Moutari helyzete visszahozhatta volna a csapatot a mérkőzésbe, az egy nagyon nagy lehetőségünk, ziccerünk volt, hiszen 3 méterről az üres kapuba kellett volna bepofoznia a labdát. Ez visszahozhatta volna a csapatot, és erőt adhatott volna a folytatásra, hiszen akkor már látszódott, hogy a Diósgyőr visszaállt, és a saját térfeléről próbálja a kontrajátékot játszani. Amit tud is, hiszen gyors játékosai vannak a széleken, és vannak nagyon jól induló támadóik is, amit láthattunk a második félidőben, hiszen kétszer, háromszor olyan kontrákat vezettek, amelyekből eredményesek is lettek. Utána felborult az egész dolog, a kiállítások miatt is tulajdonképpen anarchia alakult ki a második félidőnek a végén. Nagyon sajnálom a történteket, valami nem passzolt ma a csapatnál.

Feczkó Tamás: – Óriási dolognak tartom, hogy a legjobban védekező csapat otthonában négy gólt tudtunk szerezni. Minden elismerésem a játékosoké, akik egész héten tudták, és hitték, hogy ide esélyesként érkezünk, és meg is tudjuk csinálni, hogy legyőzzük a Honvédot. Az első félidei játékunkkal maradéktalanul elégedett vagyok, csak a gól hiányzott belőle, jó helyeken szereztük meg a labdát, csak nem jól fejeztük be a támadásokat. A szünetben azt kértük a játékosoktól, hogy ezt folytassák. A második félidőben, a vezető gólunk utáni 6-8 perc nem tetszett, akkor a Honvéd átvette az irányítást, és Moutari ajtó-ablak ziccert hagyott ki, és volt még egy lehetőségük. De a csapatom erejét mutatja, hogy idegenben, egy Honvéd vendégeként négy gól szereztünk, és ha nem szórakozzuk, könnyelműsködjük el a végén a helyzeteket, és nem a közönségnek játszunk, akkor akár többet is szerezhettünk volna, és még nagyobb különbségű lehetett volna a győzelmünk. Gratulálni szeretnék Kispest legnagyobb királyának, hogy végre oda került, ahová kell, de ez nem az ő csapata volt. Majd ha a saját csapatával kap ki, akkor szidják a szurkolók.


Percek, események

46. perc: Hasani végzett el szabadrúgást a jobb oldalon, középre gurított Rui Pedróhoz, aki visszapasszolta neki a labdát, a középpályás pedig – miközben a Honvéd játékosai beadást vártak – jobbról, 25 méterről a kapu jobb alsó sarkába csavarta a lasztit, 0-1.

71. perc: Iszlai ugratta ki a bal oldalon Kiss T.-t, aki megindult a labdával, ám a 16-oshoz érve úgy tűnt, hogy nem fogja tudni középre tenni a játékszert Batik mellett, ám a Honvéd védőjének lábáról az mégis eljutott Ivanovskihoz, a középen érkező csatár pedig 11 méterről a kapu jobb alsó sarkába lőtt, 0-2.

73. perc: Ivanovskit próbáltak meg kiugratni a vendégek, aki Batik elé került, ám a kaputól 18 méterre a védő hátulról fellökte a csatárt. Tettéért sárga lapot kapott, és mivel már volt neki egy ilyenje, a piros is előkerült, 10 főre fogyatkozott a Honvéd.

78. perc: Egerszegi balról Molnár G.-hez passzolt, aki megpróbálta az előtte álló Ivanovskihoz adni a labdát, ám az Kamberben elakadt, de visszapattant Molnár G. elé. A csereként beállt játékos ez után üresen indulgatott a kapu felé, és 9 méterről a ketrec jobb oldalába gurított, 0-3.

83. perc: Iszlai ívelte előre a labdát, Hasani a bal oldalról cselezte be magát a kapu elé, majd amikor 10 méterről lőtt, a vetődő Mezghrani kezén csattant a játékszer. A játékvezető sárgát adott a védőnek, és mivel ilyet már kapott ezen a meccsen, a piros ismét előkerült, 9 főre csökkent a Honvéd létszáma, a DVTK pedig 11-eshez jutott. A büntetőt Iszlai végezte el, aki a jobb alsó sarokba bombázott, 0-4.


Helyzetek

4. perc: Márkvárt lőtt 21 méterről, laposan, méterekkel a bal kapufa mellé.

14. perc: Márkvárt futott be a Honvéd 16-osnál belülre, és csinált három jó cselt, majd tálalt gyönyörűen a középen felbukkanó Rui Pedro elé, aki 17 méterről lőtt, a léc alá tartó bombát Tujvel kapus tolta szögletre.

15. perc: Márkvárt jó passza után Hasani a 16-oson belül, a jobb oldalon becsapta védőjét, ám 14 méterről eleresztett, a bal alsó sarokra tartó nem túl erős lövését Tujvel megfogta.

16. perc: Baloldali vendég akció végén a 16-oson belül Kiss T.-hez került a labda, akinek 15 méterről eleresztett, erő nélküli, a kapu közepére tartó lövését Tujvel megfogta.

27. perc: Shestakov vállalkozott lövésre a jobb oldalon, 23 méterről, a jobb alsó sarokra tartó labdát Tujvel szögletre tenyerelte.

29. perc: Gazdag balról, 17 méterről, laposan a jobb kapufa mellé lőtt.

52. perc: Aliji balról, az alapvonal közeléből gurította a kapu elé a labdát, amely elsuhant a középen állók mögött, az üresen érkező Moutari viszont 7 méterről a teljesen üres kapu fölé bombázott.

53. perc: Moutari jobbról, az alapvonal közeléből jól adott középre, az érkező Nagy G. 6 méterről lőtt, a labda a jobb kapufát érintve kerülte el a jobb alsó sarkot.

58. perc: Hasani jó cselekkel játszotta magát tisztára a jobb oldalon, az alapvonalnál, majd középre adott., a berobbanó Ivanovski fejjel, csak centikkel maradt le a gólszerzés lehetőségéről.

67. perc: Iszlai középről a jobb oldalon Hasanit indította, aki egy védő mellett betört a 16-oson belülre, ám lapos lövését Tujvel kiütötte.

88. perc: Cortés futott el a bal oldalon, a középre adott labdáját Egerszegi lőtte a jobb kapufa mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!