Öttusa

2020.01.30. 11:00

Négyen jutottak fináléba, hárman döntőznek

Az év első öttusa versenyén Guzi Blanka sikerrel vette a szerdai selejtezőt.

Tóth Zoltán

Guzi Blanka

Forrás: ÉM

Fotó: Buza Virag

A kedden este megtartott technikai értekezlet után, amelyen megtörtént a csoportbeosztás, szerda délelőtt Budapesten, a BVSC Laki Károly uszodájában a nők selejtezőjével megkezdődött a Peridot Kupa nemzetközi fedett pályás öttusa verseny. Az olimpiai kvalifikációs pontszerzés miatt is fontos megmérettetésen 21 ország 60 női versenyzője – közöttük a miskolci Swimming PC sportolója, Guzi Blanka – lépett rajtkőre. Magyar részéről mellette Földházi Zsófia – aki közelmúltbeli műtétje miatt csak a szerdai selejtezőn indult – Alekszejev Tamara, Réti Kamilla, Gulyás Michelle, és a sérült Barta Luca helyett beugró, Erdős Rita kapott lehetőséget. Hogy milyen a mezőny arra jellemző: a női világranglista első húsz helyezettjéből kilencen jöttek el Budapestre (a férfiaknál 72 fő nevezett, itt tucatnyian indulnak a mai selejtezőben a világranglista első húsz helyezettje közül). Az erős mezőnyből mindkét nemben 36, 36 résztvevő lehet majd ott a pénteki női, és a szombati férfi fináléban.

Úszás, vívás

Úszásban ezúttal sem remekelt a miskolci klub sportolója, bár ahogy ő mondta: az edzőtáborozás után mind ez a szám, mind a vívás megfelelőnek értékelhető. A 2:23,82-es időeredmény messze van a legjobbjától, ezzel a B-csoportban a harminc versenyző közül a huszadik helyen végzett. Vívásban Guzi Blanka szerint kisebb hullámvölgybe esett, – klubedzője Fázold Henrik szerint ez inkább szakadék volt, – végül 12 győzelem mellett 17 vereséget szedett össze. Így két szám után a 21. helyen állt a csoportban, 20 másodperces hátrányban, a még 15. helyen biztosan döntős angol Green mögött.

„Bízom benne, hogy a lövészettel kombinált futásban a szokásosat tudom hozni, és ez elég lesz a döntőbe jutáshoz” – nyilatkozta a laser run előtt Guzi Blanka. Edzője, Fázold Henrik ehhez annyit tett hozzá mérgesen: nem kellene mindig arra játszani, hogy a végletekig kifussa a magát a fináléért, mert elég egy-két lövőhiba és máris oda minden. És ehhez még azt tette hozzá a tréner: a vívásban jobban kellett volna koncentrálni, és akkor sima lenne az ügy…

Az A-csoportban két szám után az üzbég Alise Fakhrutdinova vezetett Földházi Zsófia előtt, itt Gulyás Michelle a 11., Réti Kamilla a 28. volt. A B-csoport élén Alekszejev Tamara állt ekkor, Erdős Rita a 19., Guzi Blanka pedig a 21. helyről szeretett volna előre lépni.

A kombináltban

A fővárosi BOK csarnokban a vívás utáni pihenőt követően a kombinált számban először az A-csoport mezőnye kezdte el a körözést a teremben, amit a lézer lövészettel folytatott. Innen végül Földházi az 5., míg Gulyás a 10. helyen kvalifikálta magát a pénteki döntőbe. Az előre jelzettnél fél órával később szólították rajthoz a B-csoport mezőnyét, akiknek így jutott elég idejük hozzászokni a teremfutáshoz, és a lövészethez.

A bitumenes, ezért a gyors futók számára csúszós talaj nem igazán kedvezett a Swimming PC versenyzőjének sem. Persze a többieknek is ehhez kell alkalmazkodniuk. Guzi Blanka a tőle megszokott gyors ritmusban indult az előtte futók után, már az első körben négy riválisát is megelőzte, remekül lőtt, így a második lövészetet követően már továbbjutó helyen futott. Végül ennek köszönhetően a csoport 13. helyéről került be a döntőbe. Előtte egy magyar, Alekszejev zárt, aki 5. lett. A selejtező után Guzi Blanka így nyilatkozott: „ez a nap jól sikerült, nem mondom, hogy nem lehetett volna jobb is, de bízom benne, hogy két nap múlva, a döntőben még jobb eredményre leszek képes”. Fázold Henrik is elégedett volt, tanítványa kombinált számban mutatott teljesítményével. Mint mondta: látszott, hogy biztonsági lövészetre törekszik Blanka, és összeszedett volt a futása. Az edző azt is mondta: örül, hogy versenyzőjének sikerült a fináléba kerülnie, ahol már bármi lehet.

Kapitányi szavak

– Biztató volt, ami a lányoktól láttam, a négy továbbjutó mellett a két kieső –, Erdős és Réti – is csillogtatott erényeket. Alekszejev és Földházi nagyon jól teljesítettek, utóbbi persze visszalépett a döntős szerepléstől, valamint jó formát mutatott Gulyás és Guzi is. Rendkívüli mezőny jött össze, büszke vagyok rá, hogy a mieink helytálltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!