Változás a DVTK-nál

2019.09.04. 10:00

Fernando és Tajti ment, Rui Pedro jött

A teljes szakmai vezetést elküldték a DVTK labdarúgócsapatánál.

Berecz Csaba

Fernando Miguel Fernández Escribano vasárnap, az FTC elleni meccsen ült utoljára a DVTK kispadján

Fotó: Homoky György

A múlt vasárnapi, FTC elleni idegenbeli 1–0-s bajnoki vereség volt az utolsó meccse a DVTK-nál Fernando Miguel Fernández Escribanónak mint vezetőedzőnek, és Tajti Józsefnek mint sport­igazgatónak.

Mivel ezen a bajnokin a több mint 80 percen át ember­előnyben lévő piros-fehérek harmatgyenge játékkal rukkoltak elő, és a tabella utolsó helyére csúsztak vissza, kedden Sántha Gergely, a csapatot működtető gazdasági társaság ügyvezetője lefejezte a teljes szakmai vezetést, menesztette a vezetőedzőt és a sportigazgatót.

A keddi tréninget már nem a spanyol edző, hanem az edzői stáb többi tagja tartotta, viszont a szerda délelőtti foglalkozást valószínűleg már az új szakvezető, a korábban az MTK-nál dolgozott Feczkó Tamás vezényli.

Mai írásunkban összefoglaljuk a nagyon sok embert foglalkoztató ügy újabb fejleményeit.

A DVTK élvonalbeli labdarúgó-együttesétől kedden elküldték Fernando Miguel Fernández Escribanót, aki eddig vezetőedzőként dolgozott, valamint ifj. Tajti Józsefet, aki a sport­igazgatói feladatokat látta el. A klub mindezt a délelőtt folyamán egy közleményben jelentette be, de a szerződésbontások okát és részleteit ezúttal sem osztották meg a közvéleménnyel, és hiába kerestük ez ügyben többször is a sportszervezet első emberét, Sántha Gergelyt, nem sikerült vele beszélnünk.

A menesztettek

Ami tény: a spanyolt tréner, akinek a DVTK volt edzői pályafutásának második állomása (ezt megelőzően csupán a spanyol negyedosztályban szereplő Centro de Deportes El Palo gárdájánál kapott megbízást) összesen 1 évet, 4 hónapot és 11 napot dolgozott diósgyőri szakvezetőként. Ez alatt 44 bajnokit játszottak a piros-fehérek: 13 alkalommal győztek, és 8 döntetlenjük mellett 23-szor kikaptak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a DVTK NB I.-es edzőinek bajnoki meccsszámában holtversenyben a 11–12. helyre jött fel. Ennek a rangsornak az az érdekessége, hogy csak hatan vannak olyanok, akik nála több vereséget könyvelhettek el az élvonalban a DVTK kispadján (mind olyanok, akik a most menesztett edzőnél legalább 12 meccsel többször dirigálták a piros-fehér együttest). Fernando Miguel Fernández Escribanónak az FTC elleni, idegenbeli 1–0-s veresége volt a búcsúmeccse, amely után az utolsó helyre csúszott vissza a csapat a tabellán. De nemcsak ez a bajnokija vagy a tavalyi évadban zsinórban elszenvedett hatmeccses kudarcsorozata vagy az előző évadban az FTC ellen, vendégként 7–0-s zöld-fehér-győzelemmel végződött NB I.-es találkozója marad emlékezetes, hanem az is, hogy szinte folyamatosan meglepetést akart okozni az ellenfeleknek a kezdőcsapata összeállításával, de ez csak a legritkább esetekben sikerült. Ezen túlmenően még az, hogy sok saját nevelésű játékosnak adott lehetőséget, de közülük egyiket sem sikerült beépítenie a csapatba.

A sportigazgató 1 év, 3 hónap és 2 nap után távozott, munkásságára összesen három átigazolási szezon esett, de ezekben nem sikerült úgy megerősítenie a DVTK-t, hogy a csapatnak ne a kiesés elkerüléséért kelljen harcolnia. Érdekesség, hogy sportigazgatósága alatt több olyan labdarúgó távozott, akinek a szerződtetését ő maga jelentette be, ilyen volt Vernes, Mazalovic, Osuman, valamint a saját fia, Tajti Mátyás. A sportigazgató a spanyol labdarúgás nagy tisztelőjeként a végsőkig ragaszkodott, kitartott Fernando Miguel Fernández Escribano mellett, és úgy kellett hátat fordítania a DVTK-nak, hogy egyetlen vezetőedzőt sem hozott, lévén közvetlen munkatársa bő egy hónappal korábban érkezett a klubhoz. A menesztett sportigazgató nehezen feldolgozható döntése volt, hogy miközben a klub saját utánpótlás-játékosainak fontosságát hirdette, a tél folyamán „elengedte” Mezőkövesdre Eperjesit, aki – Bacsán kívül – azon kevesek egyike volt, aki saját nevelésű játékosként az első csapat keretének stabil tagjának számított.

De történt pozitívum is a most távozott szakmai kettős ideje alatt, túl azon, hogy valamilyen „isteni csoda” eredményeként benn maradt a csapat májusban, mégpedig az, hogy tavaly nyáron ideigazolt Márkvárt, valamint téli kölcsönvétele után Prosser néhány hete végleg a DVTK játékosa lett.

Feczkó

Lapunk információi szerint a menesztés tényét Sántha Gergely, a DVTK labdarúgócsapatát működtető gazdasági ügyvezető közölte az érintettekkel azok után, hogy erről a vasárnapi meccset követően egyeztetett a klub többségi tulajdonosával, Leisztinger Tamással. Úgy tudjuk, utóbbi az FTC–DVTK bajnoki előtt tárgyalásokat folytatott a fővárosi klub vezetőivel arról, hogy játékosokat kapnának a zöld-fehérektől. Ezen a megbeszélésen két labdarúgó klubváltása került szóba: az egyikük a 31 éves portugál középpályás, Rui Pedro Couto Ramalho, akinek a szerződtetését tegnap este be is jelentették, a másikuk a 29 esztendős északmacedon válogatott középpályás, Stefan Spirov­ski, aki valószínűleg egy izraeli gárda invitálását fogadja el, mert ők sokkal jobb ajánlatot tettek neki.

És, ha már az anyagiak: lapunk értesülése szerint a vezetőedzői posztra magyar edzőt szerződtet(ett) a Diósgyőr, és bár Pintér Attila neve is szóba került, az ő fizetési igénye jóval magasabb volt a másik jelölténél, Feczkó Tamásnál. A legutóbb az MTK csapatánál dolgozott az edzői pályafutását szabolcsi együtteseknél kezdő, hamarosan 42 éves tréner, aki a Balmaz Kamillla Gyógyfürdő csapata után az MTK Budapest együttesét is feljuttatta az élvonalba, utóbbi kispadján 24 NB I.-es bajnokin ült.

Szinte biztos, hogy már ma munkába áll Diósgyőrben, és valószínűleg edzést tart, ami azt is jelentené, hogy a kedden a csapat mellett dolgozott több mint 10 tagú szakmai teamnek (edzők, gyúrók) lenne kinevezett vezére.

Az új játékos

Rui Pedro szerződtetését kedd este jelentette be a DVTK. A középpályás az FC Porto utánpótlásában nevelkedett, és több alkalommal pályára lépett a portugál utánpótlás-válogatottakban. Román bajnoknak (CFR Cluj) és magyar bajnoknak (Ferencvárosi TC) is mondhatja magát. Az előző idényben a Ferencvárosi TC játékosaként, kölcsönben a Szombathelyi Haladásban futballozott (15 meccsen 5 gólt szerzett).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!