Helyi sajtó, helyi hatalom

Az önkormányzati rendszer 15. évfordulója alkalmából rendeztek a fővárosban egész napos ünnepséget szombaton.

Az önkormányzati szövetségek által kiválasztott száz település zászlaját helyzeték el a Parlamentben a Kossuth téri díszünnepség záróakkordjaként, köztük megyénkből a nyíregyházit, a tiszavasvárit, az újfehértóit, az uszkait, a nyírbéltekit, a mérkit, a szakolyit és a megyei önkormányzatét.

A Vágóhíd utcai gyakorlótéren felállított megyesátrak közül – túlzás nélkül állíthatjuk – a szabolcs-szatmár-beregi körül volt a legnagyobb nyüzsgés, különösen mikor a pusztadobosi Dani Attila tárógatóján kurucdalok csendültek fel. A Művészetek Palotájában kiállított díjazott gyermekrajzok között örömmel fedeztük fel Tóth Patrik harmadikos mátészalkai (Képes Géza Általános Iskola) kisdiák alkotását.

Szakmai fórum

Érdekes volt az a szakmai konferencia is, mely a kistérség és a helyi sajtó kapcsolatát boncolgatta. Lamperth Mónika belügyminiszter az összeférhetetlenségi törvényre hívta fel a figyelmet, mely szerint a polgármester nem lehet az önkormányzati lap felelős munkatársa, Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke pedig arra, hogy 2006-tól az képviselő-testületek valamennyi közérdekű iratot kötelesek hozzáférhetővé tenni az interneten.

– Györke László –