Egyházzene

2023.10.11. 15:15

Zsoltáréneklő versennyel kezdődött a kórustalálkozó

Több mint százharminc gyermek mérte össze énektudását a 29. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozón.

Detzky Anna

Versenyben énekeltek

Fotó: Ádám János

Az eddigi hagyományokhoz híven ötödik alkalommal indult zsoltáréneklő versennyel útjára a 29. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó 2023. október 11-én, szerdán reggel Miskolcon. Több mint százharminc kisdiák mutatta be egyénileg vagy csoportban a produkcióját a város nívós kulturális eseményén, akik zömében egyházi és zenei általános iskolákból érkeztek. 

Vájt fülű szakmai zsűri 

A kórustalálkozó házigazdája Dr. Farkasné Sajó Márta elmondta, hogy négy korcsoportban, két helyszínen folyt a versengés. Az elsős és másodikos korcsoport most a Fráter György Katolikus Gimnáziumban, a harmadikos és negyedikes pedig a Zárdakápolnában mutatta meg tudását. Az előbbiek szakmai zsűrije három zenetanár kórusvezető: Petróné Nyíri Zsuzsanna, Margitai Noémi és Regős Zsolt volt. Az utóbbiakat pedig Pásztorné Gruber Zsuzsanna, Orosz-Tokár Edina és Gergely Péter Pál értékelte. A produkciókat bronz, ezüst, arany és kiemelt arany minősítéssel tüntették ki. 

Dicsőítés a béke eszköze 

Tegnap, amikor készültem a köszöntőmre a 149. zsoltár került elém, amelyben így szól az Úr: Szájukban Isten magasztalása lesz, és kétélű kard a kezükben. (Zsolt.149,6) Ha szétnézünk a világban, akkor azt látjuk, hogy mindenfelé konfliktusok vannak, békétlenség, háború. Olyan, mintha egyre csak növekedne a sötétség és a baj

– részletezte az esemény megnyitóján Holló Gábor atya, a Fráter György Katolikus Gimnázium iskolalelkésze, a Szent Anna Plébánia káplánja. „Nagyon fontos, hogy a mostani helyzetben mi is fegyvert ragadjunk, de nem úgy, ahogy a katonák, hanem, ahogy az Isten igéje mondja. A magasztalás, a zsoltáréneklés, a dicsőítés a mi fegyverünk. Lehet, hogy nem tudjuk a világ folyását egyik napról a másikra megfordítani, de egy dolgot megtehetünk, hogy zsoltárokkal magasztaljuk az Urat és ezáltal engedjük, hogy az Ő békéje növekedjen bennünk és körülöttünk. Szóljon ez a mai nap is erről!” 

Mindenkinek ajándék 

Az egyházi énekek éneklések az imádság egyik formája is. 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen sokan jelentkeztek, akik szeretnék megmutatni, hogy gyönyörűen tudnak énekelni” – mondta köszöntőjében Veczán Pálné Judit, a rendezvény ötletgazdájának özvegye, továbbvivője. 

Aki egyházi éneket énekel, az kétszer imádkozik. Azt kívánom a versenyzőknek, hogy varázsolják el a zsűrit előadásukkal, mert énekelni gyönyörűség, énekelni jó!

„Szeretnénk köszönetet mondani a Fráter György Katolikus Gimnáziumnak, amely ismét otthont ad ennek a versenynek és megengedi, hogy picit felbolygassuk az iskola életét” – emelte ki Pál Mónika, a Miskolci Kulturális Központ kulturális szervezője. „Ugyanakkor úgy gondolom, hogy innen mindenki megajándékozva fog hazatérni. A versenyzők azzal az önbizalommal és sikerélménnyel, amit az okoz, hogy megállták a helyüket. Mi pedig, akik hallgatjuk őket csodás élményben részesülünk.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában