Látogatás

2023.05.21. 08:00

„Minden út Miskolcra vezet”

Roby Lakatos világhírű magyar hegedűvirtuóz május 10-12. között Miskolcra látogatott. A város napja alkalmából a Miskolci Szimfonikus Zenekarral közösen adott ünnepi koncertet a Miskolci Nemzeti Színházban és a „Vendégségben Miskolcon” programsorozat vendégeként megismerhette a város turisztikai nevezetességeit és meghatározó intézményeit.

BOON

Élményekben gazdag látogatása után a Világzenész úgy tért haza budapesti otthonába, hogy Miskolc az összes általa látogatott nagyváros közül az egyik legkedvesebb számára. A Maestro a világ számos országában megfordult koncertturnéi alkalmával és számos nagyszínpadon adott koncertet, de csak kevésszer volt alkalma annyi csodát megtapasztania, mint ami e borsodi városban rejlik.

Fedor Vilmos tolmácsolásában Miskolc számos turisztikai szenzációja már önmagában magával ragadó, de igazán különlegessé Roby Lakatos számára az itt élő közösség vendégszeretete, a város iránti törhetetlen szeretete, a különböző kulturális-, és oktatási intézmények, a város alpolgármester asszonyának és a program támogatóinak a település fejlődéséért tenni akaró küzdelme teszi igazán különlegessé.

A város főbb nevezetességeinek megismerésével párhuzamosan Roby Lakatos ellátogatott a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karára és a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumba, ahol Flach Antal csembalóművész, művésztanár és az intézmények növendékei fogadták. Nem feledkezve meg a hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozásáról, a túra következő állomása a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola Gesztenyés utcai feladatellátási helye volt, ahol a hegedűvirtuózt Solymosi Árpád és Váradi Zoltán kísérte körbe. Roby Lakatos örömmel konstatálta, hogy a fiatalokkal való találkozásnak köszönhetően a „Vendégségben Miskolcon” programsorozatban hangsúlyosan megjelenik a társadalmi felelősségvállalás fontossága, amely képes felhívni ezáltal a város egészének figyelmét a nehéz körülmények között élő fiatalok tehetséggondozásának fontosságára.

Örökbefogadott Dávid-szarvas

Az oktatási intézmények mellett a város egyik kiemelt látványosságát, a Miskolci Állatkertet is alkalma volt meglátogatni a Maestronak, ahol az a megtiszteltetés érte Jánosi Ferenc ügyvezetőnek köszönhetően, hogy örökbe fogadhatott egy Dávid-szarvast, amely a magyar állatkertek közül kizárólag a miskolci állatkertben található meg. Ezután ugyancsak a helyi turisztikai látványosságok közé tartozó Hotel Palota látogatása következett, ahol Borda Krisztina ügyvezető köszöntötte az illusztris vendéget. A hotel különlegességét a hegedűművész számára az adta, hogy abban a vendégek exkluzív ellátása mellett hangsúlyos szerepet kap a hagyományok és a régmúlt tisztelete, amely mind a hotel kialakításában, mind Borda Krisztina szavaiban kifejezésre került.

A legemlékezetesebb pillanatot a Világzenész számára a Miskolci Szimfonikus Zenekarral közösen adott ünnepi koncert jelentette, amely a 200 éves Miskolci Nemzeti Színházban került megtartásra. A közös zenei produkció különlegességét a miskolci közönségből áradó szeretet és a zenei iránti mérhetetlen alázat adta.

Miskolci valzer a szimfonikusokkal

Roby Lakatos ezúton is szívből köszöni a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetőjének, Majorné Bencze Tündének a színvonalas koncertszervezést, illetve a 60 éves Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetőjének, Szászné Pónuzs Krisztinának, Szabó Sipos Máté karmesternek, Kriston Tamás koncertmesternek és a zenekar össze művészének, hogy elfogadták a felkérést a közös koncertre. Külön örömet jelentett a Maestro számára, hogy a Szimfonikusokkal közösen adhatta elő az erre az alkalomra komponált „Miskolci valzert”.

A látogatás a „Vendégségben Miskolcon” támogatóival közösen egy vacsoraesttel egybekötött pódiumbeszélgetéssel zárult a Michelin-csillagot érdemlő Végállomás Étteremben. Az itt töltött idő minőségét és emlékezetességét igazán jól kifejezi a mondat, amivel a vacsoraest végén Roby Lakatos elköszönt miskolci vendéglátóitól: „Minden út Miskolcra vezet”.

A hegedűművésszel a városba érkezésekor készítettünk podcast beszélgetést:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában