Lázár Ervin Program

2022.02.18. 15:00

Megismerik a fémek és a diósgyőri kohászat történetét

A felsőhámori kohászati múzeumba 18 iskolás csoport látogatott, látogat el a napokban.

Hegyi Erika

Érmék örökítik meg a látogatás emlékét. Fotó: Olvasónktól

Egymásnak adják a kilincset az általános iskolai csoportok a felsőhámori Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeumában. Legutóbb a Szini Általános Iskola hatodikos tanulói jártak az intézményben, ahol eseménydús program várt rájuk.

 

– Múzeumunk is pályázott a Lázár Ervin Programra, így február első hetétől március közepéig 18 iskolai csoport látogat el hozzánk – mondta az Észak-Magyarországnak dr. Harcsik Béla muzeológus, a kohászati múzeum vezetője. – Az országos program szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden általános iskolai diáknak évente egy alkalommal ingyenesen biztosítja a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, muzeális intézmények, valamint az őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának élményét. Ezekben a napokban a Kazincbarcikai Tankerületi Központ diákjai jönnek el hozzánk. Vendégeink voltak már Ózd, Kazincbarcika, Szendrő, Bódvaszilas, Szin és Felsőnyárád hatodikos tanulói. A gyerekek részt vesznek múzeumpedagógiai foglalkozáson, melynek címe „Divatba jött a fém – Fém ékszerek és kiegészítők az öltözködés történetében”. Ennek keretében ötvösfeladatot kapnak, rézlemezből készítenek medált, amely maratással nyeri el végleges formáját és mintáját. A tárlatvezetés alatt megismerik a fémek és a diósgyőri kohászat történetét. Bekapcsolom nekik a működő modelleket, majd láthatnak egy kohászatról szóló filmet is. Ez az ózdi és a dunaújvárosi gyárban készült, viszont a diósgyőri kohászatról sajnos nincsenek új filmek, a gyárat 14 éve bezárták – tette hozzá a múzeum vezetője.

 

Csillogó szemek

 

A következő hetekben többek között Sajószentpéterről, Kurityánból és Múcsonyból is várnak diákokat. A múzeum dolgozói örömmel látják a gyerekek érdeklődését és csillogó szemét. A hátrányos helyzetű kis iskolákból érkezőknek óriási élmény a múzeum, lehet, hogy a Lázár Ervin Program nélkül nem jutnának el ide.

 

– A pedagógusok mesélték, a múzeumlátogatással motiválják a gyerekeket: csak az vehet részt a kiránduláson, akinek jó a magatartása, és szorgalmasan tanul. A hatodikosoknak azért is hasznos a kohászati múzeum, mert a látottak felkelthetik az érdeklődésüket a műszaki pályák iránt, és általános iskola után ilyen irányba indulhatnak el. A program főszervezője István Anikó kulturális szervező – fűzte hozzá dr. Harcsik Béla.

 

(A borítóképen: Érmék örökítik meg a látogatás emlékét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában