92. Ünnepi Könyvhét

2021.09.03. 18:30

Díjakat nyertek a kötetek

Az elismerések megmutatták, hogy érdemes az értékes tartalmat igényes külsővel kézbe adni.

Bacsó István

Szabó Zsófia, Nagy Attila a könyv szerzõje és Bodrogi Viktor

Fotó: Bujdos Tibor

A 92. Ünnepi Könyvhét alkalmából a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ebben az évben is meghirdette a „Kötve-fűzve – az Év Könyve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2021” elnevezésű versenyét, amelynek eredményhirdetését csütörtökön tartották meg.

Az előző két év termése

A felhívásra kizárólag megyénkben működő kiadó által megjelentetett, vagy a megyében működő grafikai stúdióban készült, ISBN-számmal (hivatalosan, regisztrálva kiadott – a szerk.) ellátott művel lehetett jelentkezni, az előző két évben megjelent kötetekkel.

Varga Gábor, a könyvtár általános igazgatóhelyettese a díjátadón elmondta, hogy kilenc kiadó húsz könyvét nevezték be a megmérettetésre, ahol most nem a művek tartalmát bírálták el, hanem a nyomdai kivitelezés minőségét, a külső megjelenést, a grafikai megoldásokat és a tipográfiát.

A felkért zsűri, amelynek tagja volt Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Somlai Balázs, a S.P.I.C. Művészeti Líceum tanára, három díjat osztott ki. Első helyezett lett a „Bástya és hajlék” című kiadvány, az Á.Tóth és Barátai Produkciós és Reklámügynökség Kft. gondozásában, második helyre érkezett be a „Semmi beszéd” Nemes P. Ferenc tollából, a Kilátó Kulturális Egyesület kiadásában. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az „Álomutazás” című könyv került, amely az Irodalmi Rádió jóvoltából jelent meg.

A közönség is szavazott

A közönségszavazás sem maradt el, a pályázatra beérkezett kiadványokra a könyvhetet megelőzően voksolhattak az érdeklődők. A könyvbarátok a „Miskolc eltitkolt dombja” című helytörténeti kiadványt találták a legigényesebbnek, amely – spoilerveszély! – az Avas titkairól szól. A díjazott kötetek kiadóinak munkáját kortárs festménnyel és oklevéllel ismerték el.

Az első díjat és a közönségszavazást is megnyerő Á. Tóth és Barátai Produkciós és Reklámügynökség Kft. képviselőjétől, Csörnök Mariann szerkesztőtől megtudtuk, hogy a „Bástya és hajlék” a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumának tizedik éves jubileumi kiadványa. Egy reprezentatív kötet, amely ehhez méltó minőségben és kivitelben készült el. Nemcsak a beltartalma igényes, hanem a külseje is, egy különleges, dombornyomott borítást kapott a kötet.

Soha nem hallott történetek

A „Miskolc eltitkolt dombja” Nagy Attila, a Herman Ottó Múzeum munkatársa tollából, a társkiadvánnyal együtt a hely­ismeretet, a hely szellemének megismerését szolgálja.

– Nagyon sok mindent nem tudunk még városunk központi „hegyéről”, az Avasról. A könyvben soha nem hallott történetekkel, információkkal is találkozhat az olvasó – csigázta fel az érdeklődésünket a szerkesztő.

(A borítóképen: Szabó Zsófia, Nagy Attila és Bodrogi Viktor, a díjazottak képviselői)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában