Fiatal Miskolci Művészek Társasága

2021.06.04. 15:00

Belecsempészi grafikáit a fényekbe

A tervezőgrafikus művész szabadidejében fényfest.

Hajdu Mariann

Forrás: Olvasónk küldte

Fényfestéssel, fényírással színesítette múlt héten a MissionArt Galéria miskolci irodájának (újra)nyitását Gregovszki Gábor képzőművész. A galéria a nemrég megalakult Fiatal Miskolci Művészek Társasága (Fimi) tagjainak kiállításával nyílt meg, köztük Gregovszki Gábor műveivel is. Grafikáiból több önálló kiállítása volt már Miskolcon és másfelé az országban, sőt, külföldön is, például Kínában, Macedóniában. A művész a Mezőkövesd közeli Szentistvánon él, civil foglalkozása szerint tervezőgrafikus.

Maga a fényfestés hobbiként indult. Lényege (leegyszerűsítve), hogy ábrákat, grafikákat, képeket vetít a falra, esetleg épületre a fényíró: Gábor több vetítőgéppel és állóképekkel dolgozik teljesen manuálisan, azaz előtte minden egyes képet kézzel fest.

Hívják, várják

– Eleinte saját szórakoztatásunkra készítettem vetítéseket zene alá a házibulikra, majd egyre többször találtak meg a rendezvényszervezők – meséli.

Évek óta vetít például a Csángó Fesztiválon Jászberényben, ott kötött a téma, de sokszor rábízzák, milyen képekből áll össze a program. Van, hogy a saját grafikáit is „belecsempészi” a fényfestésbe.

– A Csángó Fesztiválon például hat vetítő dolgozik egyszerre a homlokzaton, de van rendezvény, amikor több is. Hat vetítő esetén hatszor kell lerajzolni az ötször 5 centis üveglapokra a témákat. A vetítőket sok évvel ezelőtt a Zsarnai piacon szereztem be, azokat tuningoltam fel, és hagyományos diakeretbe készültek a diák. A munkáját sokan láthatták már, például emlékezetes, amikor néhány éve advent idején a Lovagi Tornák Terét, vagy később a Gasztroplacc rendezvényeken a diósgyőri várat „fényfestette” meg, vagy nemrég, a lezárás idején a Maradj otthon felírat is az ő műve volt a váron. Korábban többször is vetített a belvárosban például a CineFest, a belvárosi Gasztroplacc rendezvényein, sőt, a Barlangfürdőben is. Legutóbbi nagy sikerű fényfestése egy miskolci, kézműves söröző és egy váci cukrászda közös reklámjához köthető, a sütemények ihlette desszertsör reklámját szintén a várra vetítették ki.

A MissionArt-os rendezvényről is kérdeztük. Gregovszki Gábor egyedi grafikákat készít. Vegyes technikával szeret a legjobban dolgozni, akvarellel, tollal, tű- és lakkfilccel, tussal. Három absztrakt képe látható a tárlaton.

(A borítóképen: Gregovszki Gábor)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában