Sorozat

2021.04.14. 16:00

Kisfilmeken Sárospatak története

Eddig tíz kisfilm érhető el az interneten, de a végére akár száz is készülhet belőlük.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Gyakran hangoztatják, hogy Sárospatak története Magyarország története kicsiben. Ha ez nem is teljesen igaz, mindenképpen kevés város mondhatja el magáról, hogy olyan sorsfordító események történtek és olyan személyek fordultak meg a falai között, amelyek és akik meghatározói voltak hazánk történelmének, művelődéstörténetének.

A koronavírus okozta speciális körülményeket és látogatási szünetet kihasználva a Református Kollégium és Sárospatak különböző történeti korszakait kronológiába szedve, a megfelelő szakértőket összefogva ismeretterjesztő kisfilmsorozatot indítottak a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek munkatársai. Dienes Dénes professzor, a Tudományos Gyűjtemények igazgatója lapunknak elmondta: évente 15–20 ezer látogatót fogad a kollégium általuk működtetett intézményrésze a Nagykönyvtárral, a Pollack Mihály tervezte díszteremmel együtt. Az utóbbi több mint egy esztendőben azonban – a pandémia miatt – kevés lehetőségük volt arra, hogy megmutassák a gyűjteményben őrzött értékeket. Így jutottak arra az elhatározásra, hogy valamilyen módon továbbra is szeretnének kapcsolatot tartani a potenciális látogatókkal, turistákkal.

Úgy gondolták, hogy erre az a legjobb módszer, ha olyan beszélgetős kisfilmeket készítenek, amelyek központjában a Református Kollégium története áll, de mivel az intézmény sorsa szorosan összefonódik a városéval, ezért a nézők sokat tudhatnak meg Sárospatak múltjáról is.

Kedvező a fogadtatás

A legnagyobb videómegosztón egyenként körülbelül 20 perces beszélgetések – ha úgy tetszik, a ma divatos podcastek – segítségével tárják fel a város és a nagy múltú, csaknem fél évszázados oktatási intézmény történetének fontos és érdekes szeleteit. Az igazgató hangsúlyozta: köz­érthetően és érdekesen igyekeznek tálalni a nézőknek az információkat.

Téma van bőven, akár száz beszélgetés is elkészülhet – Dr. Dienes Dénes

A sorozat kulcsszereplője maga dr. Dienes Dénes, aki egyes korok, témakörök szakértőivel beszélget, közöttük a Tudományos Gyűjtemények munkatársai ugyanúgy szerepet vállalnak, mint külső történészek, neveléstörténészek. Volt már vendég a kamerák előtt például dr. Ugrai János egyetemi docens, valamint Jósvainé dr. Dankó Katalin nyugalmazott múzeumigazgató. Az eddigi témák között szerepelt például Sárospatak reformációja, a Perényi család építkezései, a várépítés, a humanista kegyesség, valamint szó esett a „kollégium típusú iskoláról” is.

Az igazgató hozzátette: azt a nézettséget remélték a videómegosztón, amely a hasonló ismeretterjesztő beszélgetéseknél szokásos. A kezdetekkor maga is úgy gondolta, hogy ha egy év alatt valamelyik film eléri a félezres nézettséget, akkor már pozitívnak értékelhető a fogadtatás. Az idén február közepe óta elindult sorozat egyik videója azonban már most elérte ezt a megtekintést.

Dr. Dienes Dénes kérdésünkre azt is elmondta, hogy pillanatnyilag tíz ilyen kisfilm érhető már el az interneten. Eredetileg húszrészesre tervezték a sorozatot, de téma van bőven, akár száz beszélgetés is elkészülhet, míg a végére érnek – fűzte hozzá.

(A borítóképen: A kollégium története összefonódik a városéval)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában