Népművészeti Kiállítás

2021.04.26. 18:15

Elismerték a megyénkbeli népművészek munkáit

Számos díjat nyertek az ötévente megrendezett, XVII. Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállításon a megyei alkotók.

Tóth Balázs

Kovács Attila cipői

Fotó: Illés Vanda

Csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában nyitotta meg a tárlatot Kelemen László, az intézmény főigazgatója, Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos és Rétvári Bence, az EMMI államtitkára.

Andrásfalvy Bertalan kifejtette, manapság kevesen vannak a művészek, ők is hivatásosok, és a társadalom 15-20 százaléka nézi alkotásaikat. A paraszti életmódban azonban a művészet nem a szabadidő eltöltését szolgálta és a paraszti társadalom fele művelte, a dalok, táncok, tárgyak a mindennapokat, a család ünnepeit szolgálták. A művészet meghatározta a társas kapcsolatokat. Az anya dalolt a gyermekének, a gyerekek játszottak, énekeltek, később a művészet az ismerkedésben, párválasztásban is szerepet kapott. Kifejezte a gondot, az örömöt, mindennek megvolt a művészi kerete, amelyet meg kellett tanulni. Ma sok a magányos ember, ilyen nem volt a paraszti társadalomban, mert a művészet kapcsolatot teremtett. A fiataloknak újra kedvet kell adni az alkotáshoz, erre alkalmasak a népi és más művészetek.

Gyökerek, kapaszkodók

V. Németh Zsolt szerint jó, hogy a sarkaiból kifordult világban vannak még gyökerek, kapaszkodók. Mint mondta, a magyar hagyományok nem csak szájról szájra hagyományozva, hanem dokumentáltan is fönnmaradtak. Fontos tisztában lenni az ősi kultúrával, s hogy hogyan lehet azt a mindennapok részévé tenni. Ezért is jó kezdeményezés a Folktrend, amely ösztönzi a művészeket arra, hogy a gazdag népi örökségből a mai világnak megfelelő munkákat készítsenek. Cél az is, hogy közösségi aktivitásra bírják az embereket.

Koscsó Istvánné munkája
Fotó: Illés Vanda

Rétvári Bence szerint a teljes élethez a fogyasztás kevés, családi, vallási, népi, nemzeti hagyomány is kell, ezt az állam is segít fenntartani.

Legrangosabb díj

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alkotók eredményesen szerepeltek a kiállításon, a zsűri a legrangosabb, Gránátalma-díjjal ismerte el a miskolci Kovács Levente pityke gombjait, a sárospataki hímző, Koscsó Istvánné Zsuzsa népi iparművész, a Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely szakkörvezetői és alkotói munkásságáért végzett tevékenységét, valamint a tiszadorogmai Makkai Kálmánné vesszőfonó népi iparművész alkotásait.

Kovács Levente pitykegombja
Fotó: Illés Vanda

Arany oklevél díjban részesítették a miskolci Kiss Gabriella Népművészet Ifjú Mestere ékszereit, a mezőkövesdi Pap Bernadett hímzését, valamint a Borsóka hímzőkörben végzett szakkörvezetői és alkotói munkásságát.

Makkai Kálmánné demizsonjai
Fotó: Illés Vanda

Ezüst okleveles lett két ékszerkészítő: a miskolci István Anikó, a kazincbarcikai Simkó Fanni, valamint az ózdi Barkó Kézműves Egyesület, amelyet közösségi hagyományőrző, alkotói tevékenységért is jutalmaztak. Szintén ezüstösek lettek a sárospataki Sztankóné Németh Anna hímző népi iparművész torockói hímzése, s a mezőkövesdi Sápi Jánosné Népi Iparművész menyasszonyi fejdíszei. Bronz oklevelet ítéltek oda a miskolci Merényi József népi iparművész faragott pásztorbotjai. Folktrend-díjban részesültek a kisgyőri Kovács Attila népi iparművész matyó ihletésű lábbelijei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában