magyar széppróza napja

2021.02.18. 15:00

„Tardonára menjetek emberséget tanulni!”

Kevesen tudják, hogy Jókai az 1848-49-es szabadságharc után megyénkben bujdosott, mégpedig Tardonán, amelyről így emlékezett meg később: „Tardonára menjetek emberséget tanulni!”

smart

Fotó: Olvasónktól

Negyedik éve a magyar széppróza napja február 18., Jókai Mór születésnapja. Ennek apropóján beszélgettünk Pál Lillával a Jókai Mór Emlékszoba és Tájház vezetőjével arról, hogyan ápolják az író emlékét a településen, mit jelent Tardonának Jókai Mór?

Másoknak is menedéket adott

– Tardona, és általában a tardonai emberek büszkék arra, hogy őseik beírták a falu nevét a magyar történelembe azzal, hogy részt vettek Jókai Mór megmentésében – mondta Pál Lilla. – Emellett pedig a helyi turizmus fontos mozgatórugója ez a helytörténetileg nagyon jelentős esemény. Kevésbé ismert, hogy nem Jókai Mór volt Tardona egyetlen bujdosója, néhány hétig itt talált menedéket Jókai jó barátja, a gerillakapitány Muraközy János és a később festőként híressé vált Telepy Károly. A tardonai bujdosókat is megjelenítő betlehemünk, az „Év Betleheme” című országos pályázaton 2020-ban második helyezést ért el.

Van-e még érdeklődés napjainkban is Jókai és a tardonai emlékek iránt, jönnek-e emiatt turisták, iskolai csoportok Tardonára? – kérdeztük.

– A Jókai Mór Emlékszoba és Tájház nagyon látogatott – emelte ki Pál Lilla. – Évente átlagosan 5-600 fő keresi fel a tájházat, köztük iskolai csoportok, plusz a Jókai Mór Emléktúra résztvevői, akik majdnem megduplázzák ezt a látogatószámot. Átfogó kutatási anyagunkat felhasználó tárlatvezetés van, és rendhagyó történelemórát is tartunk. Pályázati forrásból újul meg éppen az épület és a kiállítás is, emiatt jelenleg zárva tartunk, tervezett nyitás 2022. június 1. A felújítás során interaktív eszközökkel bővül a kínálat. A megújuló nagyteremben egy XIX. századi iskolatermet hozunk létre egyedileg gyártott bútorzattal, ahol a csoportok a rendhagyó órákon egy időutazáson vehetnek majd részt. Megidézzük többek között a „Tengerszemű hölgy”-et” is, amely művében, a „Barátfalvi lévita” és a „Forradalmi és csataképek 1848 és 1849-ből” című írásaihoz hasonlóan megemlékezik az itt töltött időről.

Pál Lilla arra a felvetésünkre, hogy mennyire aktuális ma Jókai életműve azt válaszolta: „Úgy gondolom, Jókai Mór kortalan író, azon kevesek közé tartozik, akit minden korosztály ismer és ma is szívesen olvas.”

(A borítóképen: Az emlékszoba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában