Próbaüzem

2021.01.06. 13:00

Premier lesz, igazi közönség nem

Rendhagyó bemutató-előadásra készül a Miskolci Nemzeti Színház. Ilyen még tényleg nem volt.

Fotó: Gálos Mihály Samu

Január 8-án lenne esedékes az év első miskolci színházi eseménye: a Producerek című Mel Brooks – Thomas Meehan-musical bemutató-előadása.

Készül a következő

Bár a színház honlapján még ez a dátum szerepel, de addig nem várható a teátrumok működését is érintő járványügyi szabályok feloldása, így a hagyományos értelemben vett premiert sem lehetséges tartani. Az alkotók most úgy készülnek, hogy január 15-én játszanak először „közönségnek”: a művészeti tanácsnak.

Az információ a színidirektortól, az előadást rendezőként jegyző Béres Attilától való. Az intézmény működésében kevésbé járatos olvasók kedvéért kell megjegyeznünk: a színházvezetésben részes rendezőkből álló tanács a színház rövid és hosszú távú művészeti koncepcióját és arculatát meghatározó testület, mint ilyen, minden születő előadást megtekint, véleményez.

Béres Attila lapunknak azt mondta: szerinte talán március közepén érhet meg rá a járványügyi helyzet – egyebek között a beoltottság miatti biztonság okán –, hogy ismét igazi nézőközönség jöhet majd a színházba. A társulat addig is próbál: a Producerek „bemutatója” után kezd Mohácsi János: Szomory Dezső Hermelinje az ő rendezésében szintén a nagyszínpadra készül.

Hosszabbított szezon

Az évad vége várhatóan megint belenyúlik a nyárba: akár július harmadik hetéig is eltarthat a 2020–2021-es szezon. Van mit pótolni: a korábbi évadból átcsúszott előadásokat sem „játszotta még ki” a Miskolci Nemzeti, vagyis alig voltak műsoron, és az ősz óta született újabb művek is kevés esélyt kaptak eddig a közönséggel való találkozásra.

Miközben több hazai színház a közönségtől való elzártságot azzal vészeli át, hogy élő és rögzített előadásokat közvetít az interneten, a miskolci eddig nem élt ezzel a lehetőséggel. Hogy miért nem, erre az igazgató mostani nyilatkozata világított rá: a már a piacon lévő streamszolgáltatók helyett végül saját fejlesztésű megoldást választottak. Január 15-e után két-három hetes próbaüzem kezdődik. Korábbi előadásaik felvételeivel tesztelik a rendszert: a Kivilágos kivirradtig, a Tóték, a Csongor és Tünde kerül a virtuális műsorra. Ha minden tekintetben üzembiztos, akkor állnak át élő adások közvetítésére, várhatóan februárban. Egyelőre A velencei kalmár, az Ördögök, a Játék a kastélyban lenne az, amit azonos idejű előadásként – élőben – kínálnának a fizető online közönségnek.

A már a piacon lévő streamszolgáltatók helyett végül saját fejlesztésű megoldást választottunk – Béres Attila

Új közönség, új bevétel

Béres Attila hosszú távra szóló, jó befektetésnek tartja az online közvetítést, új – például távol élő – közönséget szólíthat meg a színháza, és a jegyek ára beépülhet a költségvetésbe.

A Miskolci Nemzeti tavalyi bevételkiesése 140 millió forint, mondta el ezzel összefüggésben kérdésünkre az igazgató. Korábbi nyilatkozataiból ismert, hogy a saját jegyárbevételből születik a művészet – ebből költenek az új előadásokra. Az évadot a megszokottnál kevesebb új produkcióval tervezték, de ezek elkészülnek. A hiányzó pénzt újrahasznosítással, leleményességgel, alkotói kreativitással kell pótolniuk – tette hozzá.

Lát-e esélyt, ismer-e olyan konstrukciót, amivel az elmaradt bevétel pótolható? Erre a kérdésre azt mondta: „ha elkezdhetünk játszani, valamennyi pótolható belőle. De hogy a teljes összeg pótolható-e – ezt nem tudom. Az biztos, hogy a fenntartó önkormányzat és a szakminisztérium megállapodása révén a színház a működéséhez ugyanazt az összeget idén is megkapja, mint tavaly. Ez ebben a végtelen nehéz helyzetben picit megnyugvás” – fogalmazott.

(A borítóképen: Béres Attila (sapkában) a Poducerek próbája közben. A musical a színház abszurditásáról szól, ezért akarta bemutatni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában