megyei irodalmi siker

2020.10.24. 19:00

A borsodi Mason Murray írja a legjobb thrillert

Idén először adták át a Dugonics András Irodalmi Díjakat.

Hajdu Mariann

Első helyezett lett a thriller regények írói kategóriában a Miskolcon élő, kazincbarcikai születésű Mason Murray. A kortárs magyar írók irodalmi műveinek versenyét 18 kategóriában az „Imádom a Könyveket” Irodalmi Közösség alapítója, M. Baranyai Anikó hirdette meg, még ez év elején, a győztesek pedig Dugonics András-díjjal gazdagodhattak az elmúlt hétvégén.

Mason Murray (civil néven Zibriczki Zoltán) nagyon örül a díjnak. Már az is meghatotta, hogy jelölték, abban nem is reménykedett, hogy ő nyeri meg kategóriájában a versenyt. A többkötetes írót már többször bemutattuk lapunkban. Annak idején – több mint 20 éve ennek – az Új Hírnök miskolci hetilapban debütált Meghökkentő mesék-sorozatával (ezekből válogatáskötetek is születettek azóta), valamint három regénye is megjelent, a legutóbbi 2016-ban Visszatérő végzet címmel.

Az író mesél nekünk magáról a díjról, amit az idén alapítottak, s amelyet október 18-án, a Magyar Regényírás Napján adtak át.

A legelső magyar regény

Megtudjuk, a Dugonics András Irodalmi Díjra magyar kortárs szerzőket lehet, lehetett felterjeszteni, a megmérettetést évente fogják megszervezni. A díj odaítéléséről az olvasók dönthetnek: ők nevezhették az írókat, költőket a 18 (2021-ben már 23) kategóriában (például szépirodalom, költészet, ifjúsági, romantikus, fantasy-, történelmi, krimi, thriller, mese- és egyéb regények), és az olvasók szavazhattak többek között a Facebookon arról, hogy kinek adnák a díjat, nem pedig a kritikusok, vagy eladási számok befolyásolják az eredményeket. Dugonics András egyébként méltatlanul elfeledett írónk, pedig ő írta az első magyar nyelvű regényt Etelka címmel, ami 1788-ban jelent meg.

Mason Murray-ről még megtudjuk, az utóbbi időben kevesebbet írt, ezért is lepődött meg, hogy ő kapta a thriller írók között a legtöbb szavazatot, de most újra tele van tervekkel. – 2021 a Hold éve lesz – utal következő regényére az egyébként vasúti mérnökként dolgozó szerző, így hamarosan megszülethet az újabb regény, amelyben egy korábbi – eddig meg nem jelent – történetét, a Rossz Hold címűt írja teljesen újra. Más műfajok is járnak a fejében, és a Meghökkentő mesékből is készül egy újabb válogatáskötet. A közösségi médiában aktívan jelen van, sok-sok követővel büszkélkedhet a Facebookon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában