Tokaj

2020.08.06. 15:30

Bensőséges hangulatban szólt idén a komolyzene

A szokásos két hét helyett csak egy volt, de megtartották a mesterkurzust.

Erdős József

Fotó: Erdős József

Idén a megszokottól ugyan eltérő módon, de megtartották a Crescendo Nyári Komolyzenei Mesterkurzusát Tokajban. A koronavírus okozta helyzet miatt tavasszal lemondták a tábort, ám a korlátozások enyhítése után magyar diákok számára mégis meghirdették.

A szokásos két hét helyett csak egy, kizárólag magyar hallgatók és tanárok részvételével és kevesebb nyilvános szerepléssel zajlott le az idei Crescendo Nyári Akadémia. A világjárvány miatt ezúttal nem hallatszott zene szinte az egész városban, a szervezők és a tábor résztvevői bensőségesebb hangulatban vettek részt a kurzusokon.

Magyar oktatók, tanulók

– Sajnáltuk nagyon, hogy a tizenhetedik nyári akadémiát le kellett mondjuk, de ez volt a legfelelősségteljesebb döntés. Aztán az „ottalvós” táborok engedélyezésével döntöttünk úgy a résztvevők kérésére, hogy kizárólag magyar oktatókkal és tanulókkal mégis megtartjuk a tábort – mondta el Tarjányi Tamás.– Nagyon sok boldog arcot látok, nagyon sok fejlődést, amit az egy hét alatt elsajátítottak a diákok. Örülnek a hallgatók, hogy együtt muzsikálhatnak és ha maszkban is, a komoly előírásokat betartva, de személyesen lehetünk jelen Tokajban – tette hozzá a Crescendo Nyári Akadémia művészeti vezetője.

A nyári tábort ugyan rövidítve, de megtartották tehát Tokajban. A fesztivál azonban elmaradt, a megszokottól jóval kevesebb nyilvános szereplést tartottak az elővigyázatosság miatt. A tavalyi mintegy négyszáz résztvevővel szemben ebben az évben ötvenhárom hallgató és tizenöt tanár vett részt a komolyzenei mesterkurzuson. A diákok ének-, hegedű- és zongorakurzusokon sajátíthatták el a mesterektől a tudnivalókat, de a barokk valamint a kamarazene tematikába is bekapcsolódhattak. A korábbi években számos fellépést és előadást is tartottak a Crescendo Fesztivál részeként, ám idén az érdeklődőknek egy Kossuth téri zenéléssel, egy, a református templomban tartott kreatív istentisztelettel, valamint a kulturális központban tartott szokásos zárókoncerttel kellett beérniük.

– A kurzus minősége nem változott, az eddigi magas színvonalból sem adtunk alább. Még ha rövidebb és kisebb választékot biztosíthattunk is az idei évben a korábbiakhoz képest – emelte ki a művészeti vezető.

A szervezők már a jövő évi, tizenhetedik nyári akadémiára készülnek. Bíznak abban, hogy a vírushelyzet akkorra megoldódik, és újra népes nemzetközi tábort szervezhetnek majd. Az még egyelőre nem dőlt el, hogy milyen tematikával folytatják, a fő szempont, hogy újra közösen zenélhessenek.

(A borítóképen: Az idén kevesebb nyilvános fellépésük volt a táborozóknak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában