A Magyar Kultúra Lovagja

2020.01.27. 18:30

Elismerés a polgármesternek

A gömöri hagyományok ápolása továbbra is kiemelt feladat ebben a térségben – vallja Tamás Barnabás.

Marosréti Ervin

Tamás Barnabás a ceremónián

Fotó: Marosréti Ervin

A Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki Tamás Barnabást, Putnok polgármesterét. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány szervezésében a Stefánia Palotában tartották az ünnepi gálát, ahol határon túli és külföldi résztvevőket is elismertek. A polgármesterek közül egy ukrán városvezető, valamint Tamás Barnabás részesült a kitüntetésben.

Fejlesztés, hagyományőrzés

– Amikor az alapítványtól megkaptam a levelet, nagyon meglepődtem, de természetesen jólesett, hogy gondoltak rám – idézte fel az előzményeket Tamás Barnabás. – Ez az elismerés rajtam keresztül a városomnak és Putnok minden lakójának szól, hiszen közösen ápoltuk, építettük és őriztük a Gömör kapujának értékeit. A településfejlesztés és a hagyományőrzés területén végzett munkát emelték ki az esetemben, valamint azt, hogy a Gömörség határon átnyúló részéről sem feledkeztünk meg, sőt. Egyre szorosabb a kapcsolat, ami az elmúlt 25-30 év egyik legnagyobb kulturális eredményének tekinthető.

Tamás Barnabás továbbá kiemelte: annak idején ezért hozták létre a Gömöri Települések Szövetségét, a népfőiskolát és a Sajó–Rima Eurorégiót is. Ezeken a szervezeteken keresztül számos kulturális és hagyományőrző programot, rendezvényt valósítottak meg a putnokiak, valamint a felvidéki partnerek, barátok. A Rákóczi Szövetségen keresztül pedig az oktatást támogatták, ami szintén egy sarkalatos pontja ennek a területnek.

Járási rang

– Közreműködtem abban is, hogy a belvárosi művelődési központunk felvegye Tompa Mihály nevét, de kulturális szempontból annak is komoly jelentősége volt, hogy 2013-tól ismét visszakapta Putnok a járási rangot – folytatta Tamás Barnabás. – Számos szempontból lényeges volt ez a döntés, amelynek hatalmas szerepe van abban, hogy az elmúlt években ilyen jelentős fejlesztéseket hajthattunk végre. Most már Putnokon minden adott ahhoz, hogy egy élhető kisvárosról beszéljünk, ahol a lakosság minden szükséges szolgáltatást megtalál. Ezek a dolgok mind-mind szerepet játszottak abban, hogy idén a magyar kultúra lovagja lehettem.

A putnoki polgármester szerint a következő években is folytatni kell az eddig végzett fejlesztési és ha­gyományőrzési munkát, amely a város életében az elsődleges feladatok közé tartozik. Tamás Barnabás kijelentette: biztos abban, hogy a jövőben közös erővel még többet tehetnek annak érdekében, hogy óvják és gyarapítsák Putnok kulturális kincseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában