Ősi ünnep

2019.12.23. 12:30

A Fény születésének köszöntése

Megünnepelték a téli napfordulót a karosi látogatóközpontban.

Forrás: A látogatóközpont Facebook oldala

A kerecseny (kara-csun) ünnep őseinknél az évkörön belül a legnagyobb örömnap volt. A krónikák őrzik a hunok sötétség fordulójának ünneplését. A turáni népek hitvilágában december 21. napja a nap életünkre gyakorolt hatását, a megújulást és az újjászületést jelképezte, amikor a sötétség átfordul világosságba. Hiszen a sötétség soha nem győzedelmeskedhet a fény felett. A küzdelmet őseink évezredek óta minden évben ismétlődő kozmikus, spirituális szertartásaikkal segítették. A napforduló éjszakáján a hegygerinceken tüzet gyújtottak, táncoltak és melegedtek, így várták a hajnalt, az első napsugarak éltető erejét.

A Karosi Honfoglalás Kori Látogatóközpontban idén is együtt ünnepelték meg a december 21-én a Fény születését. A programban előadások hangzottak el a család- és rendszerállításról, a magyar tündériségről. Este meggyújtották a szertüzet a Záhonyi Dobosok vezetésével. Az ünnepség másnap reggel a kelő nap köszöntésével ért véget, hogy innentől egyre hosszabbodnak a nappalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában