Miskolci Szimfonikusok

2019.08.16. 13:00

Zenei utazás a bécsi klasszikától napjainkig

Változatosság – állandóság, hagyományőrzés – újítás és kísérletezés, a hazai zenei élet megannyi kiválósága.

Az évadot idén is az Aperitif-koncerttel nyitja a zenekar

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Bujdos Tibor

A 2019/2020-as évadban is sokszínű programmal várja közönségét a Miskolci Szimfonikus Zenekar két bérletsorozata. Tűzvarázs sorozatuk hét, míg a Hangforrás négy koncertet foglal magában.

Hagyománynak számít, hogy az utóbbi a merészebb kísérletezés terepe egyben, olyan „ínyenc” különlegességekkel szolgálva ez alkalommal, mint Csajkovszkijnak a honfitárs Szemjon Bogatirjov által befejezett VII. szimfóniája – amely magyarországi bemutatóként hangzik föl Miskolcon –, Dragony Tímea OBRETAM szimfóniájának ősbemutatója, Leoš Janáček Hegedűversenye, Szervánszky Endre Fuvolaversenye vagy Antonín Dvořák ritkábban hallható VI. szimfóniája.

Meglepetésekkel tarkított lesz Tűzvarázs sorozatuk műsora is, amelyben példaként két, ritkábban hallható Puccini-tétel: a Capriccio sinfonico és Preludio sinfonico, Farkas Ferenc egyik nagyszerű zenekari darabja, valamint Max Bruch két, fölfedezést érdemlő alkotása is helyet kapott. Utóbbiak zenei évfordulókhoz is kapcsolódnak: a száz esztendeje elhunyt német és a húsz éve eltávozott magyar zeneszerzőre egyaránt emlékeznek 2020 tavaszán. Különlegességnek mondható, hogy Franz Schubert mindkét C-dúr szimfóniája (a „Kis” és a „Nagy” címkével jelölt alkotás) fölhangzik a zenekar két miskolci bérletes sorozatában.

A legkisebbeknek is zenélnek

Program-összeállításaikban német, francia, olasz, magyar, osztrák, orosz, norvég, cseh, spanyol műveket egyaránt műsorra tűztek. Tűzvarázs bérletük negyedik koncertjén pedig a Kassai Filharmonikusokat hallhatja majd a miskolci publikum.

Bérletes műsoraik spektruma a korai bécsi klasszika időszakától napjainkig terjed. S ahogy tapasztalható volt az elmúlt évek során, kiemelt szerep illeti benne a magyar zenét: Liszt Ferenctől, Bartók Bélától, Farkas Ferenctől, Szervánszky Endrétől, Kovács Zoltántól és Dragony Tímeától is fölhangzik egy-egy mű.

Bérletes hangversenyeik mellett továbbra is várják a fiatal generációkat a Ciróka-koncertekre szüleikkel, a Játsszunk zenét a Szimfonikusokkal és a Hang-Ár sorozatukra elsősorban pedagógusaikkal. Idén is egy igazán színes, összművészeti produkcióval készülnek majd a Balázs Győző Református Gimnázium tanáraival és diákjaival, ahová az egész családot szeretettel várják.

Aperitiftől a Promenádig

Természetesen a 2019/20-as évadban is számos bérleten kívüli hangversenyt kínálnak a közönségnek. Ez az évad sem múlhat el karácsonyi és újévi koncertek nélkül, és természetesen a zene világnapját is újra együtt ünnepelhetjük az együttessel a Miskolci Egyetem Díszaulájában.

Az évadot a már hagyományossá vált Aperitif-koncerttel nyitják szeptemberben, és a közkedvelt Promenád-koncertekkel zárják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában