Tokaj

2019.08.07. 18:30

Tanulnak és közönség elé is állnak

Idén hárfás hallgató is volt, ami kuriózumnak számít.

Erdős József

Az ének szak volt a legnépszerűbb

A hagyományos tanszaki koncertekkel és a záróhangversennyel véget ért az idei Crescendo Nyári Akadémia Tokajban. A világ harmincnégy országából több mint százhetven diák részvételével zajló komolyzenei mesterkurzust hat éve tartják „Hegyalja fővárosában”.

Minden hangszer

A tokaji nyári akadémián a részt vevő hallgatók nemcsak tudásukat csiszolják, de közönség elé is állnak. Rendszeresen adnak koncerteket és hangversenyeket a város több pontján, utcazenélnek, valamint miséken és istentiszteleteken teljesítenek zenei szolgálatot. Végh Balázs, a Crescendo Nyári Akadémia operatív igazgatója elmondta, idén is az ének szak volt a legnépszerűbb a kurzusok között, de hagyományosan sokan jelentkeztek zongora- és hegedűképzésre is.

– Ebben az évben kiemelkedően sok csellista érkezett a nyári akadémiára, de az is elmondható, hogy minden hangszer reprezentálta magát Tokajban. Ebben az évben egy hárfás hallgatónk is volt, ami kuriózumnak számít – emelte ki az igazgató. Végh Balázs hozzátette, a városba érkező vendégek túlnyomórészt ajánlások és pozitív vélemények alapján választják a mesterkurzust.

– Szemben a legtöbb ilyen képzéssel mi nem a versenyen való részvételre helyezzük a hangsúlyt. Elképesztő harc és küzdelem jellemzi a komolyzenei szakmát azért, hogy valaki a vágyott hangszeres pozícióba kerülhessen. Ezzel szemben a Crescendo ideje alatt mi a képzés mellett az emberi kapcsolatokra helyezzük a hangsúlyt, ezáltal pedig felszabadultabbakká válnak a diákjaink is.

A közel kéthetes nyári akadémia csak egy apró szelete a Crescendo-mozgalomnak. A harmincöt éves múltra visszatekintő szervezet egyfajta kapocs a zenészek között. Jellemző, hogy a kurzus idején túl is szoros személyes kapcsolatot ápolnak, és az rendszeres, hogy egy-egy leendő zeneakadémiai hallgató itt ismeri meg tanárát.

A Crescendo lényegét tekintve egy keresztény missziós szervezet, aminek egyik tevékenysége a nyári akadémia. A hangsúly a mesterkurzus képzésein van, de emellett lehetőséget biztosítanak az elmélyülésre, az emberi kapcsolatok ápolására is.

A nyári akadémia idén a korábbinál zöldebb is lett. A környezettudatosság jegyében az eldobható papír- és műanyag poharak helyett minden résztvevő névre szóló kulacsot kapott, szelektíven gyűjtötték a hulladékot és papíralapú szórólapok helyett a programokat kivetítőkön közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában