Tárlat

2019.07.08. 17:00

Szalay Lajos 110 – Az argentin periódus

Talán az egyik legnagyobb grafikus volt mind a magyar, mind az egyetemes művészettörténet mércéjével mérve.

A Miskolci Galériában látható a Szalay Lajos munkáiból rendezett tárlat

Fotó: Bujdos Tibor

Életének különböző szakaszaiban erős kötődéssel Miskolchoz – Szalay Lajost (1909–1995) ajánlja így az érdeklődők figyelmébe egy új tárlata kapcsán a Miskolci Galéria.

Itt látható itthon először

A képzőművészeti intézmény a művész születésének 110. évfordulója alkalmából a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány Buenos Airesben az Eduardo Sívori Múzeumban bemutatott kiállítási anyagát hozta el – a válogatás ebben a formában itt látható először Magyarországon. Közel 80 grafikát tárnak a nézők elé a KOGART tulajdonában lévő mintegy 500, a mester szinte teljes életét lefedő alkotásból. A kiállított alkotások Szalay Lajos argentin munkásságát mutatják be a maguk sajátos változásaikkal; és olyan művek helyezik mindezt kon­textusba, melyeket Szalay Argentínába való emigrálását közvetlenül megelőzve, vagy Dél-Amerikát elhagyva már New Yorkban hozott létre.

Mint ismert a Miskolci Galéria Petró-házában szintén jelentős Szalay-művekből található állandó kiállítás – ez most ideiglenesen nem volt látogatható, de 2019 őszétől Kákóczki András kurátor válogatásában újból lesz itt is egy reprezentatív Szalay Lajos-tárlat – ígéri a Miskolci Galéria.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában