Falunap és Gombafesztivál Kissikátorban

2019.07.02. 10:00

Bőven termett idén vargánya

Továbbra is családias hangulatú, bensőséges légkörű maradt a kissikátori gombafesztivál.

Marosréti Ervin

Itt még készült a finomság

Fotó: Marosréti Ervin

Másfél évtizeddel ezelőtt rendezték meg az első falunapot az Ózdhoz közeli Kissikátorban. A háromszáz lelket számláló zsákfaluban a helyiek úgy gondolták: szeretnék valami jellegzetes dologhoz kötni az eseményt. Mivel a Hangony-völgyében nagyszerű vargányatermő erdők találhatók, ezért kézenfekvő volt a gombafesztivál elindítása.

– A szélsőséges, kiszámíthatatlan időjárás miatt az elmúlt esztendőkben volt gondunk az alapanyag-ellátással, idén viszont bőven volt tinóru a környező erdőkben – mondta Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere. – Az elmúlt hetekben a gyűjtőktől az alapítványunk felvásárolta a tinórut, így a főzőverseny résztvevőit maximálisan ki tudtuk szolgálni. A rendelkezésre álló területet figyelembe kellett vennünk, de nagyon örülök, hogy tíz csapatot idén is el tudtunk helyezni a falu központjában.

Felvidékről, Szekszárdról

A délelőtti órákban, szabad tűzön zajlott a főzés. A sikátori gombafesztiválra benevezett csapatok nem csupán elkészítették a gombás ételeket, hanem alkottak is. Az ízvilág mellett a tálalásra, valamint a dekorálására is nagy figyelmet fordítanak. Az egyik felvidéki csapat három ételt is készített néhány óra alatt.

– Igazi csapatmunka kellett ahhoz, hogy mindhárom fogással időre végezzünk – árulta el a rimaszombati Hajdú László. – Már otthon megkezdtük az előkészületeket, itt pedig mindenkinek le volt osztva a feladat. Nagyon szeretjük a hasunkat, ezért a felvidéki habart gombaleves mellett gombás töltött káposztát készítettünk. Akinek pedig ez is kevés volt, azt meg tudtuk kínálni tinórával és füstölt hússal megspékelt pacallal. Barátokhoz jöttünk, remekül éreztük magunkat, reméljük, hogy a főztünk is elnyeri a zsűri tetszését.

Új és visszatérő vendégekkel is lehetett találkozni a kis borsodi zsákfaluban. Legmesszebbről a szekszárdiak érkeztek, akik már tizenöt esztendeje baráti kapcsolatot ápolnak a sikátori szervezőkkel.

Gombás jelmezben

A fesztiválon az egyik hölgy gombás jelmezben főzött, sürgött, forgott. Nemcsak idén, hanem évek óta ebben a gomba alakú kalapban és ruhában vesz részt az eseményen.

– Idén már tizenötödik alkalommal főzünk Kissikátorban, tehát számunkra ez az esemény kötelező program. Negyedik esztendeje, hogy a fiam átvette a fakanalat, de igyekszem segíteni neki – árulta el Medve Emese. – A jelmezemet hat éve készítettem, kifejezetten a fesztivál alkalmából. Azóta rendszeresen ebben főzök, amivel igyekszem színesíteni a rendezvényt. Akkor egy ételhez álmodtam meg, de nagyon sikeresnek bizonyult, többen kérik, hogy ebben legyek ezen a napon. Örömmel teszek ennek eleget.

A kissikátori Falunap és Gombafesztivál délelőtt és a kora délutáni órákban a gasztronómiáról szólt, a nap második felében pedig a szabadtéri színpadon egymást váltották a fellépők. A sztárvendég idén a B52 rockzenekar volt, az élő koncert után pedig az esemény utcabállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában