Pünkösd

2019.06.09. 21:22

A Szűzanya tiszteletére

Szakadó esőben gyalogoltak több száz kilométert, hogy részesei lehessenek a pünkösdi hagyománynak.

Detzky Anna

Százezrek a csíksomlyói nyeregben

Több mint egy hónapja útnak indultak azok az elkötelezett zarándokok, akik arra vállalkoztak, hogy 900 kilométert gyalog tesznek meg a csíksomlyói búcsúba, amelyet az egy héttel korábbi pápalátogatás ellenére idén is pünkösd vasárnapján tartanak.

– A hatfős budapesti Turul csoporttal 36 napja haladunk a Mária úton és most éppen Csíkvacsárcsin járunk. A legidősebb tagunk 65 éves, a legfiatalabb 33, és ők mindketten először jönnek velünk. Nagy Tünde doktornő a lelki vezetőnk, aki már harmadik alkalommal szánja a zarándoklatra egész éves szabadságát, jómagam pedig hatodszor – osztotta meg Szőke Zoltán csoportvezető. – Nehéz szavakba önteni, hogy miért indulunk el újra és újra. Alapvetően szeretnénk kiszakadni a mindennapokból és egy olyan helyre eljutni, ahol sok jó emberrel találkozunk. Minden évben másképpen alakulnak a körülmények, eddig különösen megpróbált minket a folyamatos eső, és hogy mindenünk beázik. Fizikailag bírjuk, de elgondolkodtunk rajta, hogy mi miatt kaptuk most ezt. Az eső áldás a földnek, mert kizöldül tőle a mező és a búzából kenyér lesz, tehát ez is nézőpont kérdése.

Imákat közvetítenek

A szervezők lehetővé tették, hogy a zarándokok a pápai szentmisén és a pünkösdi csíksomlyói búcsún egyaránt részt vegyenek.

– Nyilvánvalóan szolgálat is az út, hiszen közösséget építünk. Emellett elhozzuk azoknak az imakéréseit egy füzetben, akik nem tudnak velünk tartani, mert betegek vagy már nagyon idősek. Mindenkiért háromnaponta elmondunk egy irgalmasság rózsafüzért menet közben. Az egyes állomásokon pedig már várnak minket. A határ előtt például buszokkal érkeztek elénk a hívek, és egy atya gitáros énekkel dicsőítette az Urat. Nemzeti színű szalagokat és zászlókat is viszünk magunkkal, hogy amikor megérkezünk, a Magyarok Nagyasszonya lábához ejtsük és az áldását kérjük rá. Több száz éves hagyomány, hogy ebben az időpontban rendezik a búcsút, ezért a pápalátogatás miatt nem szerettünk volna módosítani a zarándoklatunkon, de a szentatyáról sem maradtunk le. Aki igényelte, azt busszal elvitték a pápai misére, aztán visszahozták oda, ahol éppen gyalogosan járt a csoport – magyarázta a csoportvezető.

Másokért teszik

A Mátraverebély-Szentkútról induló közösség a jelenlegi felállásban már kilencedszer gyalogolja végig a zarándoklatot.

– Ma értünk be Gyergyóalfaluba, de most éppen nagy fák között, erdőben járunk. Körülbelül már 800 kilométert megtettünk a Szentkúti Szűzanya csoportjával, és jelenleg tizenhatan vagyunk. Néhányan út közben csatlakoztak hozzánk – tette hozzá Viski György, a csoport vezetője. – Az út nehezebb volt az elmúlt évekhez képest, mert most a május nagyon mostoha. Több a sár és az eső az előző évekhez képest. Fizikailag páran még Magyarországon kiestek egészségügyi problémák miatt. Viszont az, hogy a lábaink kicsit fájnak, vele jár, és akik maradtak, hősiesen jönnek tovább. Legidősebb tagunk egy 73 éves hölgy. Lelkileg mindenkinek mást jelent az út. Eltérő tervekkel, kérésekkel és szándékkal indultak el az emberek. Sokan azért, mert valaki beteg a családban és a gyógyulásáért ajánlja fel a zarándoklatát, de mások sem a maguk érdekében gyalogolnak. Akiben pedig még az elején nem egészen letisztult a szándék, utólag ő is úgy látja, hogy nem véletlen, hogy el kellett jönnie velünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában