Népi hagyományok

2019.05.12. 08:43

A mesék csodás birodalmában

A népi képzelet menedéket nyújt, tanít és az álom szárnyán tova­röpít a szürke hétköznapokból.

Detzky Anna

Drámafoglalkozást is tartottak

Fotó: Detzky Anna

Gömörország kapuján keresztül a miskolci NépmesePontba, a mese igazi birodalmába csöppentek azok a 10–12 és 13–14 éves gyerekek, akik a Mese, mese mátka rendezvény keretében a „Regö­sök húrján…” vers- és prózamondó versenyre, a Táltos Világ Népmese- és Népballada Előadói Találkozóra vagy a Fehérlófia Magyar Képmesék videóversenyre érkeztek május 3-án, a Magyar Versmondók Egyesületének és a TEMI Fővárosi Művelődési Házának közös szervezésében.

Sokrétű verseny

„Külön teret szerettünk volna megalapítani és örökül hagyni a következő generációnak, amely valóban a színtiszta meséknek a birodalma és ha úgy tetszik, alapköve lehet. A helyi NépmesePont épületét majdnem egy éve átadtuk a VOKE Vörösmarty Művelődési Ház miskolci központjának közreműködésével és a kollégák hathatós segítségével” – mondta el a verseny vendégeinek dr. Lutter Imre előadóművész, a Magyar Vers­mondók Egyesületének ügyvezető elnöke.

A történetmondás hasznosságát hangsúlyozta a továbbiaknak az ügyvezető.

Segítséget nyújtanak

„A mesék és a versek azok a fajta dolgok az emberi életben, amelyek nemcsak gyermek-, de felnőttkorban is segítségünkre tudnak lenni. Hogyha kell, akkor menedéket nyújtanak vagy kimozdítanak bennünket a szürke hétköznapokból, és a valóság helyett az álom csodás szárnyán továbbröpítenek. Emellett az alapvető erkölcsi értékekről is tanulhatunk belőlük. Most az első szavaló- és prózamondó, illetve videóversenyen vagyunk, amelyet itt a miskolci NépmesePontban sikerült megszervezni, de az ország minden más NépmesePontjában is megvalósul. A gála tavasszal lesz Budapesten, ahová a szakmai zsűri értékelése szerinti legjobbak jutnak tovább. A zsűri döntésére időt hagyó szünetben pedig Papp Alexandra drámaszakértő tart mese- és drámafoglalkozást” – foglalta össze az elnök.

Díjazottak

Arany minősítés: Balla Riana Emma, Stomp Bence Áron, Molnár Panka Sára, Görömbölyi Viktor Milán, Kustár Hanna, Stefán Nanda és a Görömbölyi színjátszó csoport

Ezüst minősítés: Simon Dániel, Szilvási László Levente

Bronzminősítés: Áfra Dominik, Farkas Tamara, Juhász Dávid, Pethő Gréta, Skapinyec Kíra, Zarándy Vilmos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában