boon.hu video

2024.05.19. 14:46

Csigagél és mézből csokis finomság pörgette fel a Miskolci Termelői Napot

A vasárnapi rendezvény bővelkedett izgalmas újdonságokban és klasszikus finomságokban. Például méhkenyérben és aszalt gyümölcsös édességekben.

Édes Richárd

A reformtáplálpozás ellenére a füdstöltáruk népszerűsége töreltlen

Fotó: Bátori Péter

Sokféle tésztát használhatunk egy forró és finom húsleveshez, azonban még a tradicionális élményt is feldobhatjuk egy megszokottól gyökeresen eltérő tésztafajtával. Felfigyeltem a fürjtojásos házi tésztára, amely teljesen új dimenziót nyit a tészta műfajának. 

A sajt alaptermék a Miskolci Termelői Napon
Fotó: Bátori Péter

A hidegen sajtolt olajok kedvelőinek sem kellett üres kézzel hazamenniük, a bőség zavara fogadta őket a Termelői Napon. Volt itt sárgabarack, mák-, máriatövismag-, dió-, tökmag- és lenmag olaj is. Szóval széles választék fogadta azokat, akik szeretik és kifejezetten keresik a vitaminoktól, ásványi anyagoktól pezsgő, esszenciális zsírokkal teli olajokat. 

Extra csavarok: csigagél és ausztrál teafaolaj krém

Csigavér! - kiáltanak rá valakire, amikor türelemre intik. A Miskolci Termelői Napon viszont felbukkant a csigagél, egy izgalmas csigás érdekesség. Leírása szerint ez egy pompás feszesítő, ránctalanító, egyúttal hidratáló gél, amit elsősorban pattanásokra, sebekre és striákra használnak, azonban égésre és herpeszre is jó. 

Az ausztrál teafaolaj krém ugyancsak a kuriózumok ligájában játszott a vásáron. Ez egy természetes antiszeptikus krém, amely gazdag E-vitaminban, és leleményesen harcol a baktériumok, gombák ellen. Jó a fáradt, duzzadt láb vérkeringésének felfrissítésére, a bőrkeményedéseket is puhítja. 

Reform édességek

Manapság az édességek is reform változatot öltöttek. A klasszikus édességek mellett ugyanis az egészséges táplálkozás jegyében reform édességek, paleo és cukormentes termékek valóságos hada özönlötte a piac hangulatát keltő rendezvényt az Erzsébet téren. Vagyis anélkül kóstolhatta meg az édességre sóvárgó vendég az Áfonya szeletet, a Napsugár szeletet, a Gyümölcsvarázs fantázianevekre hallgató édességeket, hogy bűntudatot kellene éreznie a túlzott cukorbevitel miatt. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

És ha már édesség: kemencében aszalt gyümölcsökből is kiadós készlettel érkeztek a termelők. A gyömbér, az ananász, a pomelo, a kiwi, a meggy, a sárgabarack, vagy a körte ínycsiklandozó aszalt változatával.

Sajtért sem kellett a szomszédba menni a Termelői Napon. A pulton megtalálható volt az orda, a kecskesajt, és még zsendice is, ami a juhtej frissen felforralt édes savója. 

Kultúra és befőttesüveges limonádé

A Termelői Napon nemcsak a finomságot keresők, hanem a kultúra éhezők is meglelték a kedvükre való szellemi táplálékot. Saját ízlésüknek megfelelően szemezhettek a könyvek közül, és még társasjátékot is találhattak az erre fogékony érdeklődők. 

Az eperszezon kifutóban van
Fotó: Bátori Péter

A már délelőtt forrón tűző nap ellen kínált egy kis hűvös felüdülést jó pár limonádé és édes ital. Ezek közül a modern szervírozási hullám nyomán olyanok is akadtak, amiket befőttesüvegben kínáltak, mert a 21. században egyre több romkocsmában ez a menő, és a Termelői Napra is begyűrűzött az új trend. 

A méhkenyér és a mézből csoki vajon mi?

A méhkenyér a virágpornak az a formája, amit a méhek évszázadok óta használnak. Ez az életük! Az emberiség leszedi a virágport, mert próbáljuk utánozni a méhek módszereit. Ők kicsit másként állnak a kérdéshez, mint mi, emberek. Összegyűjtik a virágport, feldolgozzák, konzerválják és erjedésnek teszik ki. Innentől kezdve egészségesebb és emészthetőbb is, mint amit emberként leszedünk, hiszen azt még szárítani kell, és eközben rengeteg illóolaj távozik belőle, csökken az értéke. A méhkenyér értéke azonban nő azzal, hogy a méhek feldolgozzák. 

A mézből csoki egy fantázianév egy mézes finomság zamatára. Megkóstoltam: az íze tényleg élénken emlékeztet a csokira és a fügére is, viszont élénken érvényesül benne az édesméz, a vegyes méz és háromféle szőlőmag keveréke. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában