Könyvbemutató

2024.05.15. 07:30

Az 1984-es, kettétört olimpiáról beszélgetnek Miskolcon

A program azon a napon lesz a Rákóczi könyvtárban, amikor 40 éve meghozták a végleges döntést a bojkottról.

Radványi Benedek

Radványi Benedek: 1984 - A kettétört olimpia című könyvét mutatják be május 16-án (csütörtökön), délután fél 5-tól a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épületében. A program azon a napon lesz, amikor 40 éve meghozták a végleges döntést a bojkottról. Az est vendégei lesznek a szerzőn kívül: Medgyesy Judit és Winter Ilona kosárlabdázók és Pátrovics Géza súlyemelő, akik nagy eséllyel ott lehettek volna a 40 évvel ezelőtti olimpián. 

Ez történt 1984-ben

1984-ben, a hidegháború időszakában válaszul az előző, az 1980-as Moszkvában rendezett nyári olimpia bojkottjára, az 1984-es Los Angelesben megrendezett olimpiát a szocialista tömbbe tartozó, illetve velük szoros gazdasági kapcsolatban lévő országok bojkottálták, kivéve Romániát és Jugoszláviát. A Magyar Olimpiai Bizottság is a bojkott mellett szavazott, így a magyar sportolók számára is „elmaradt" az olimpia. A bojkott ellenére 140 nemzet közel hétezer versenyzője küzdött a 221 olimpiai bajnoki címért.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában