boon.hu video

2024.03.09. 15:30

Miskolci Ásványfesztivál: szemkápráztató kövekkel startolt a negyvenedik + fotók, videó

Miskolc - Gyapjas mamut és kőkemény korund, amelyből zafír és rubint keletkezik. Ezek azok az érdekességek, amelyek köré szerveződik a jubileumi Miskolci Ásványfesztivál. A hétvégén az ásványok mellett az őslények világába is bepillantást nyerhetünk.

Édes Richárd

Ásványok tárháza várja a fesztiválozókat

Fotó: Vajda János

Dr. Mádai Ferenc, a Nyersanyagkutató Földtudományi Intézet igazgatója és Dr. Szakáll Sándor professzor lelkesen várták a látogatókat az idén jubileumát ünneplő rendezvényre, a 40. Miskolci Ásványkiállításra.

Egy az értékek közül a Miskolci Ásványfesztiválon
Fotó: Vajda János

Dr. Mádai szerint a rendezvény kuriózumát az adja, hogy ezúttal a Kocsonyafesztivállal egy időben rendeztek ásványfesztivált. Az viszont még kérdéses, hogyan hat egymás látogatottságára Miskolc két nagy eseménye.

A professzor hangsúlyozta: szintén kuriózum idén, hogy az ásványok mellett az érdeklődők egy őslénytani kiállítást is láthatnak ezen a hétvégén, és földtudományi játszóház szórakoztatja a kicsiket.

Több, mint börze

Dr. Szakáll Sándor volt az ásványfesztivál egyik ötletgazdája és alapítója négy évtizeddel ezelőtt. Akkoriban a professzor két alapítótársával múzeumban dolgozott. 

„Az ötlet onnan jött, hogy korábban voltak már a világban hasonló jellegű rendezvények. Ezek nem csak egyszerű börzék voltak, hanem programok is kapcsolódtak hozzájuk, amelyek minden korosztályt, a gyermekeket és a nyugdíjasokat is megszólították. Egyre több kiadvány, könyv jelent meg az ásványfesztivállal kapcsolatban. Az volt a mai napig tartó filozófiánk, hogy a programok minél szélesebb spektrumát adjuk a rendezvénnyel az embereknek”.

Dr. Szakáll Sándor kedvenc ásványa a malachit. Miskolctól nem messze világhírű lelőhelye van, és egy kiemelkedően értékes kőzet.

Dr. Mádai Ferenc kedvenc kőzete a solnhofeni pala, amit elsősorban a német bányákban termelnek.

„Sok helyen lehet vele találkozni, például Miskolcon a Petőfi-téren. Egy szép sárgás, világos színű, kellemes összhatású mészkő” - beszélt a különleges kőzetről a Nyersanyagkutató Földtudományi Intézet igazgatója.

Amazónia 3D-ben 

A vasárnap délután 5 óráig tartó 40. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon mindenki megtalálhatja az érdeklődéséhez legjobban illő programot.

Érdemes végigjárni a kiállítást, hiszen a szebbnél szebb ásványok már önmagukban lenyűgözőek. Az élményszintet még magasabbra emeli a 3 dimenziós vetítés szombaton és vasárnap több időpontban.  

Vasárnap 12:30 és 14:00 és 15:30-kor láthatják a vendégek Amazóniát a felszínen és a felszín alatt. Mindig különleges élményt jelentenek ezek a távoli világok, és ezúttal az amazonasi esőerdő mellett a környéken lévő barlangok sejtelmes és érdekes világába is bepillantást nyerhetünk. A vetített előadás bemutatja a természet értékeit, és tartalmas szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak három dimenzióban.

A jégkorszak hős zarándoka 

És nem érdemtelenül: a 

Magyarhoni Földtani Társulat, a magyar geológusok szakmai szervezete immár sokadik alkalommal rendezi meg Az Év Ásványa, Az Év Ősmaradványa és Az Év Ásványkincse mozgalmat. 

Ez rendszerint már az előző évben indul egy közönségszavazással: a nagyközönség akár interneten, akár rendezvényeken szavazhat arra, hogy számára mi a legszebb, mi a legérdekesebb. Mindig van három jelölt, és aki nyer, az lesz az év kiemelt ásványa, ősmaradványa és ásványkincse. Ezúttal a gyapjas mamutra esett a választás. 

Dr. Mádai Ferenc bemutatta a jégkorszak legendás óriását. A gyapjas mamut egy olyan ősmaradvány, aki alkalmazkodott a jégkorszak meglehetősen szélsőséges éghajlatához, a hideg környezethez. Ezért lett gyapjas ez a mamutfajta, mert a dús szőrzet védelmet jelentett a hideg ellen. Amikor aztán melegebbre fordult az idő, akkor a gyapjas óriás északabbra vándorolt, a glaciális időszakban pedig délebbre húzódott, mert mindent jég borított, és csak így juthatott táplálékhoz. A glaciális kori Magyarországon akadtak olyan korszakok, amikor megjelentek nálunk a gyapjas mamutok. Az ő csontjaikból tevődik össze az ásványfesztiválon látható mamutkiállítás. Az Őslények világa kiállítást pedig a jégkorszaki csontoknak szentelték, ahol még több izgalmas érdekességet tudhatunk meg erről az időszakról.

Majdnem gyémánt keménységű 

A kiállításokon láthatjuk Az év ásványát, a korundot.

„Ez elsősorban alumínium-oxid. Sima állapotában egy csúnya, fekete apró kis kő, egyfajta ásványszemcse. Azonban még ebben a formában is  van egy lényeges tulajdonsága: rendkívül kemény. A Mohs-skálán kilences a keménysége, ennél már szinte csak a gyémánt keményebb, annak tízes. Emiatt ásványi nyersanyag is, mert a csiszolóiparban korábban gyakran hasznosították a korundot”.

Ha a korund más elemektől szennyeződést kap, akkor megváltozik a színe, és kialakulhatnak szép változatai is. Ezek egyike a vöröses rubin, ezt a ragyogó ásványt láthatjuk a 40. Ásványfesztivál plakátján. A másik korundváltozat a kék zafír. 

„A korund csiszolható és szép fénye van, másrészt a nagy keménysége miatt ékkőként is gyönyörű. Ugyanakkor sokáig bírja a gyűrődést, ellenáll a karcolásoknál. A drága, márkás óráknál a a számlap zafír, mert így sokkal ellenállóbb és karcmentesebb az óraüveg egy sima óraüveghez képest, jobban ellenáll az idő vasfogának” ismertette a korund tulajdonságait Dr. Mádai Ferenc. 

A miskolci ásványkiállítás története iránt érdeklődők az elmúlt 40 emlékeiből kapnak szemelvényeket a 40. Ásványkiállításon. Ugyanis válogatást láthatnak a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál elmúlt 40 évének műsorfüzeteiből, emléklapjaiból, alkalmi bélyegzőiből. Az összeállítás a Herman Ottó Múzeum Ásványtára archívumából és dr. Lénárt László gyűjteményéből tevődik össze. 

Nézze meg a Miskolci Ásványkiállításon készült videónkat is!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában