Fejlesztések

2024.03.19. 17:30

A százezres látogatószámot célozták meg Boldogkő várában

Több száz éves várak részleges helyreállítása, vonzerejük és szolgáltatásaik színvonalának emelése, a látogatószám növelése volt a célja annak a 2,8 milliárd forint összértékű programnak, amely a sátoraljaújhelyi- és a sárospataki várat, valamint Boldogkő várát érintette.

Bódisz Attila

Kőhalmi Andrea, Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő kabinetvezetője, Zavodni Ferenc polgármester és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter vágta át a szalagot

Fotó: Vajda János

Ebből az összegből Boldogkő várára több mint 640 millió forint jutott – hangzott el a helyszínen megtartott projektzáró sajtótájékoztatón kedden. Az eseményen dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter elmondta: sokan nehezen értik meg, hogy egy várfelújítás hogyan is illeszkedik a gazdaságélénkítési programok sorába. Márpedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-egy ilyen beruházás nagyot lendít az adott térség versenyképességén. A megnövekedett látogatószám ugyanis a gazdaság több szegmensére is jótékony hatással van, egyre többen foglalkoznak ugyanis például szállásadással és gasztronómiával – emelte ki a miniszter. 

Fotó: Vajda János

Aláhúzta: a kastély-és várfejlesztések is hozzájárulnak tehát ahhoz, hogy hazánk minél lendületesebben zárkózzon fel az Európai Unió átlagához. Dr. Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy korábban a határok által beszorított, hosszútávon „pangásra ítélt” Zemplén és Abaúj is érezhetően „életre kelt”. Közlése szerint már a számok is azt mutatják, hogy – bár sok még a teendő – a kormányzati lépéseknek köszönhetően fellendülőben van a térség gazdasági élete, fejlődik az infrastruktúra. 

Történelem és érdekességek

Dr. Virág Zsolt a programot koordináló Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. igazgatója arról beszélt, hogy a legalább 742 éves Boldogkői vár Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyik legépebben megmaradt erősségeként a projekt keretében számos olyan attrakcióval gazdagodott, amelyek révén egy jól működő, állandó napi programkínálattal rendelkező, többféle célcsoportot elérő, gazdaságosan fenntartható turisztikai vonzerővé vált. Példaként említette, hogy az alsóvárban hiánypótló elemként készült el az az időszalag, amely a vár történetét mutatja be a látogatóknak, ami azért is különösen mozgalmas, hiszen az idők során 26 nemesi család 47 tagja birtokolta az egykori erődítményt. 

Az érdekességek között említette, hogy egy interaktív játék keretében a látogató megismerheti a Ferdinánd-dénárokkal kapcsolatos boldogkővári hamispénz-verés történetét is Bebek György várúr korából, amely kapcsán egy önállóan játszható, a témával kapcsolatos kvízjáték segítségével eljuthatnak egy, a fal végén kialakított titkos széfhez, amelyben hamis dénárnyomatot készíthetnek maguknak a játékosok. 

Virág Zsolt komoly vonzerőnek nevezte azt, hogy a vártörténeti bemutatótérből nyílik egy most látogathatóvá kiépített „titkos alagútrendszer” – eredetileg az Alsóvárból a váristállóba levezető, sziklába vájt meredek járat –, amely lehetővé teszi a vár alatti középkori étterem közvetlen elérését, egyúttal egy egyedülálló, izgalmas látogatói útvonalat kínál. Hozzátette: ezeken kívül a vendégek megismerhetik a vár egykori „üzemszerű működését” is, vagyis milyen módon fűtötték fel a helyiségeket, hogyan szerezek vizet és miként táplálkoztak. 

Újra élettel töltötték meg 

Kőhalmi Andrea, az eseménytől parlamenti elfoglaltsága miatt távol maradt dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő kabinetfőnöke kiemelte, hogy a térség bővelkedik kastélyokban és várakban. Ezek közül az elmúlt évtizedben több is megújult, ami komoly turisztikai fejlődést hozott egész Zemplénnek és Abaújnak. Jó hatással volt például a munkanélküliség alakulására, hiszen maguk az egyre bővülő szolgáltatásokat kínáló történelmi épületek mellett a vendégeket más módon kiszolgáló szolgáltatások is sokat fejlődtek és számos munkahelyet teremtettek. 

Három nagyobb beruházás

Zavodni Ferenc, Boldogkőváralja polgármestere elmondta: 30 éve üzemelteti a várat az önkormányzat és ez idő alatt – három nagyobb beruházási projekt eredményeként - komoly fejlődésen ment keresztül az erődítmény. Emlékeztetett rá, hogy az 1960-as, 70-es években egy diákszálló működött az épület falai között, de az a rendszerváltás után bezárt, ezután üresen maradt a vár. Ebből a helyzetből sikerült fokozatosan újra életet vinniük Boldogkő várába. 

Tíz éve még évente mintegy 30 ezer vendéget fogadott a vár, ez a szám a folyamatos fejlődés eredményeként azóta egyszer már a 95 ezret is elérte, és bár az utóbbi időben volt némi visszaesés, a „Zempléni és abaúji várak fejlesztése” című projekt beruházásainak köszönhetően reményeik szerint hamarosan a százezres látogatószámot is meg tudják haladni – közölte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában