Hosszú út vezetett idáig

2024.02.01. 18:15

A cím birtoklásának első napját ünnepelte az új, református egyetem Sárospatakon

A hitből szerzett tudást az életre alkalmazni: alkalmazott tudományok egyeteme lett a Sárospataki Református Teológiai Akadémia.

Bódisz Attila

A Sárospataki Református Hittudományi Egyetem ünnepségén, a sárospataki református templomban

Fotó: Vajda János

Sárospataki Református Hittudományi Egyetemként (SRHE) folytatja tovább tevékenységét a Sárospataki Református Teológiai Akadémia február elsejétől. Mindezt hálaadó istentisztelet keretében ünnepelte meg az intézmény az egyetemi cím birtoklásának első napján a helyi református templomban. 

A kormány az intézmény mellé állt

Ezen dr. Hankó Balázs Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára elmondta: az elmúlt év az egyetemeink és a tudomány éve volt. 12 egyetemünk került be a világ legjobb ötszáz felsőoktatási intézménye közé, harminchárom százalékkal nőtt a felvett diákok száma, és minden második gyerek vidéki egyetemen kezdte meg tanulmányait – sorolta. A magyar felsőoktatásban 310 ezren vannak jelenleg, szintet léptünk a nemzetközi innovációs rangsorban, egyetemi csereprogramjainkkal, kutatási támogatásainkkal nyitunk a világra, a világ vezető egyetemeivel fogunk még szorosabban együttműködni a jövőben – folytatta az az adatok és eredmények ismertetését a politikus. Hozzáfűzte: Sárospatak az erős hitből fakadó kitartás példaképe. Felidézte, hogy a református kollégium annak ellenére is fenn tudott maradni, hogy a politika nem mindig volt támogató vele szemben. Az államtitkár megerősítette: a kormány mindenben az intézmény mellett áll annak érdekében, hogy a kollégium beteljesítse küldetését. Azt kívánta: a SRHE váljon „top egyetemmé”.

A térség kihívásaira felelnek

Pásztor Dániel, az egyetemet fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke beszédében kitért rá, hogy az egyetemi rang a jövőben még nagyobb felelősséget és alázatot vár el mindenkitől, akinek köze van az intézményhez dolgozói és fenntartói részről egyaránt. Az SRHE küldetésének legfontosabb területeiről szólva kiemelte: a református hitvallásból fakadó elkötelezettségre alapozva kell az egyetemnek tovább vinnie a kollégium évszázadok alatt felhalmozódott történelmi, szellemi és oktatási örökségét. Legfőbb feladatnak nevezte a református lelkészek, valamint a teológiai ismeretek legmagasabb szintű oktatását, valamint az intézménynek részt kell vennie a térség szellemi és kulturális értékeinek megőrzésében, annak továbbfejlesztésében és népességmegtartó képességének erősítésében. A püspök kifejtette: a SRHE egy olyan térségben működik, ahol jellemző az elvándorlás, az elöregedés, a falvak elnéptelenedése, a református gyülekezetek fogyása. Az észak-magyarországi régióból 15 év alatt kétszázezer ember vándorolt el – mondta. A református lelkipásztorokat az ezzel a jelenséggel kapcsolatos kihívásokra kell felkészíteni – tette hozzá Pásztor Dániel. Azt is közölte: az egyetem fontos feladata még, hogy folyamatosan figyelje a társadalmi változásokat, és azokra megfelelő válaszokat adjon.

Megfelelni az egyetemi címnek

Dr. Enghy Sándor, a SRHE rektora beszédében kifejtette: az új címtől még nem változik semmi, magában a név a minőséget nem garantálja. Éppen ezért az intézmény munkatársainak legfontosabb feladata az egyetemi rangot az ahhoz illő tartalommal megtölteni. Hittudományi egyetemként ezen a területen szeretnének elmélyülni és ezt a tudást az életre alkalmazni – fűzte hozzá. Kifejtette: létszámban a kis intézmény nem versenyezhet a nagyobb egyetemekkel, de kicsiből is lehet óriás, ha az ott zajló tevékenység magas minőséget képvisel. 

Az eseményen Balog Zoltán, a Dunemelléki Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke tartott áhitatot. Mit jelent a Pataki Teológia? - címmel többen is megszólaltak azok közül, akik valamilyen módon kötődtek, vagy kötődnek az intézményhez, köztük dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő és dr. Baráth Béla, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora. A zárszót dr. Szemán Ákos, a SRHE fenntartói testületének elnöke mondta. A rendezvényen részt vettek a református egyház különböző közösségeinek, intézményeinek képviselői: püspökök, rektorok, főjegyzők, tisztségviselők. Megjelentek más egyetemek vezetői, a megye és az önkormányzatok képviselői. A vendégek által az egész Kárpát-medence képviseltette magát. 

Mint már többször is írtunk róla, a hagyomány szerint 1531-ben alapított Sárospataki Református Kollégium felsőoktatási intézménye 1991-es újjáalakulása után fokozatosan építkezve, a törvényben előírt követelményeket lépésről-lépésre teljesítve jutott el az egyetemi rangig, amely február elsejétől emelkedett jogerőre. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában