Online konferenciát tartottak

2024.02.02. 19:00

A jövő pedagógiája a művészeti neveléstől a mesterséges intelligenciáig

Online formában rendezték meg a XV. Taní-tani nemzetközi tudományos konferenciát a Miskolci Egyetem szervezésében.

Boon.hu

Plenáris előadás a Didaktika kézikönyve és a jövő oktatása kötetről. Beszélgető partnerek: dr. habil Mrázik Julianna, a Pécsi Tudományegyetem docense; Prof. dr. Falus Iván, a Didaktika kézikönyv főszerkesztője; dr. Szűcs Ida, a Didaktika kézikönyv szerkesztője és dr. habil K. Nagy Emese a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének igazgatója.

Fotó: Miskolci Egyetem

A digitális generáció oktatásának aktuális kérdései, valamint a közoktatásban tapasztalható esélyegyenlőtlenségek csökkentésének lehetőségei is ott volt a témák között a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Magyar Pedagógiai Társaság által közösen szervezett, február 2-án online formában megrendezett XV. Taní-tani online nemzetközi tudományos konferencián. 

Az egynapos tudományos eszmecserén 19 szekcióban, 170 előadó mutatta be munkáját és kutatási eredményeit magyar és angol nyelven. 

A Taní-tani konferencia megnyitójában Dr. Illésné Dr. Kovács Mária, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja elmondta: aktuális téma a mai magyar társadalomban a közoktatás, a köznevelés, a sajátos nevelési igényű gyermekekkel való foglalkozás kérdése. Hétköznapi tapasztalat, hogy a nevelés és az oktatás számos kihívással küzd, amelyre a Miskolci Egyetem szakmai szimpóziuma a hazai és a nemzetközi kutatási eredményeket és előadókat felvonultatva igyekszik válaszokat keresni. A pedagógia szinte minden területére kiterjedő szakmai találkozón számos olyan új kutatási eredmény kerül napvilágra, amelyek előbbre viszik a tudományterületek művelőit, és motiváló erővel hatnak új kutatási területek megnyitására. 

Könyv készül az elhangzottakból

A konferencia tantárgyi szekcióban előadások hangzottak el mások mellett a természettudományos tárgyak tanításában a tantermen kívüli oktatás felértékelődéséről, a hátrányos helyzetű településeken élő kisiskolások egészségéről, valamint a gyermeki segítőkészség kibontakoztatásáról. A művészet és nevelés témájában többek között a dráma- és múzeumpedagógia módszereinek használata, míg az oktatás és társadalom kapcsolatát elemző szekcióban a szabad iskolaválasztás, az oktatási egyenlőtlenségek felszámolása is szerepelt. A köznevelés legaktuálisabb témái között a digitális generáció oktatásában használható új módszerekről, valamint a mesterséges intelligenciának a diákok szocializációjában betöltött szerepéről is hangzott el előadás.  

A tanácskozás legsikeresebb előadásaiból a konferencia címével megegyező, magyar és angol nyelvű kötet készül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában