Január

2024.01.20. 10:40

Jégverem: -24 fokot mértek a Bükk-fennsíkon (videókkal)

A Bükk-fennsíkon, a Nagymezőn, a Vörösmeteor-töbörben ma reggel -24 fokot mértünk - írta Kerékgyártó Róbert Facebook-oldalán szombat reggel.

A víz is megfagyott.

Forrás: Kerékgyártó Róbert/Facebook

Kerékgyártó Róbert Facebook-oldalán azt is írta: „A ma éjjel és különösen a hajnali, reggeli órák kedveztek a mikroklíma kialakulásának. A szélmentes, derült időjárási helyzetben, a sarkvidéki hideg levegő nyugalomba jutott. Némi hó is van (3-5 cm) a környezetben, így ma hajnalra kialakult a  méllyedésekben a hideg légtó jelenség. A töbör fenekén lévő két méter magasságban lévő online állomás a minimum időszakában -23.5 ⁰C fokot regisztrált.”

Azt is megtudtuk, a talaj közeli légrétegekben -25 ⁰C -nál is hidegebb volt január 20-án reggel. 

Erről videóit is megosztott közösségi oldalán.

Arról is tett fel videót, hogy az alacsony hamarmatpont miatt a vízzel is tudott kicsit játszani. A meleg víz a levegőbe feldobva, gyakorlatilag azonnal párává válik. Látványos lett a fenyvesek és a kék égbolt előterében a hirtelen fehér pára.

További képek itt:

Az egynapos "tavaszt" követően egy érkező hidegfronttal 19-én megkezdődött a száraz, hideg levegő újbóli beáramlása a Kárpát-medencébe, amely napközben nyugalomba jutott. A front havat is hozott, a Bükk-fennsíkot is néhány centiméteres hóréteg takarja. A hóborította felszíni albedójának, és a késő esti órákban beálló derült, szélcsendes időjárásnak köszönhetően a léghőmérséklet kerekített -25°C-ig (-24,9°C) csökkent a Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézete által monitorozott Mohos-töbörben, a reggeli órákban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában