Mínuszok

2024.01.10. 11:00

Így hat szervezetünkre a hideg

Legfontosabb, hogy ne hagyjuk kihűlni testünket.

A forró tea jót tesz a kinti hidegben

Fotó: Aleksey Matrenin

Mínusz tíz fok körüli hőmérsékletre is számíthatunk ma és az elkövetkező napokban is.

Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, a hideg hatására kihűl a nyálkahártya, összehúzódnak az erek és mindezek következtében fogékonyabbak leszünk a fertőzésekre. 

„A hidegben csökken az emberi védekező reakció, ezért nagyon fontos, hogy rétegesen öltözködjünk, mellőzzük a dohányzást, ami egyébként is összehúzza az ereket, valamint nagyon fontos a vitamindús táplálkozás."

Nem véletlenül adnak védőitalt

Akinek munkájából kifolyólag kötelező hosszabb időt kint tölteni a hidegben, például egy építkezésen, annak jár a meleg tea. Ez ugyanis felmelegíti a testet, nem beszélve arról, hogy miközben a forró ital ihatóvá hűl, az ember végtagjai, így kezei is újra elérik a kívánt hőmérsékletet. Még az elfagyottnak vélt ujjak is életre kelnek. A biztonsági őröknek, a piaci árusoknak, a járőröknek és egyéb, szintén sok időt szabadban töltő foglalkozású embernek érdemes felvenni aláöltözőt, hogy a réteges öltözködést megvalósíthassa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában