Egészségügy

2024.01.29. 13:21

Csiszolja tudásukat a szakképzési verseny is a vármegye kórházában - Fotók

Miskolc - Leendő szakápolóknak tartottak megmérettetést vármegyei szinten.

Répássy Olívia

Brózman Anna Zsófia versenyző és Szappanos Mihály imitátor a kórházban rendezett versenyen

Fotó: Ádám János

A háromfordulós országos Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny vármegyei fordulóját tartották meg. 

Először belgyógyászati ismereteikről adtak számot két iskola diákjai a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban, ahol alapápolás-gondozás és elsősegélynyújtási alapismeretekkel folytatják majd két nap múlva a programot. A megmérettetést tavaly tartotta meg először a Magyar Egészségügy Szakdolgozói Kamara, ami már 2010 óta szervez szakmai versenyeket az egészségügyi szolgáltatókkal és szakmai szervezetekkel együttműködve.

Szabó Miklós orvosigazgató-helyettes ünnepi megnyitó beszédében elmondta, a verseny célja, az egészségügyi szakmák társadalmi presztízsének növelése és a szakképzésbe való belépés vonzóvá tétele a szakmák bemutatása útján, ezzel elősegítve a pályaválasztó fiatalok pályaorientációját.

- Az egészségügy gyorsan fejlődik, az eszközök kezelését nem lehet megtanulni az iskolapadban ülve. Itt már tavaly is szituációs feladatok voltak, amiknek segítségével a száraz tudást be tudják építeni a gyakorlatba a tanulók – mondta, majd hozzátette, a vármegyei versenynek otthont adó kórház az egyik legnagyobb ma Magyarországon. 

Nálunk negyvenöt fekvőbeteg osztályon mintegy 2800 ágyon gyógyulnak betegeink, akiknek ellátásához megfelelően képzett szakápolókra van szükség.

Sokan érdeklődtek iránta

Tavaly 42 egészségügyi intézmény 634 tanulója indult a versenyen.

Tóthné Farkas Evelin, a szervező intézmény szakképzési referense elmondta, idén már 47 iskola 813 tanulója jelentkezett.

- Az interaktív versenyfordulót 733 diák töltötte ki, ennek eredménye alapján 438-an jutottak tovább a vármegyei döntőkbe, amikben a mai napon 102-en kezdik meg a verseny ezen részét – mondta. - A megmérettetés célja tehát a versenyzők szakmai tudásának felmérése az eredeti munkakörnyezetet szimuláló gyakorlati feladatok által. Továbbá pedagógiai célja a magyarországi egészségügyi középfokú szakképzés színvonalának további növelése, a szakképzésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok és felkészítő tanáraik eredményeinek elismerése.

Végül Vas Mónika, a kórház ápolási igazgatója köszöntötte a versenyzőket, majd örömét fejezte ki, hogy lát visszatérőket, ismerős arcokat.

Két iskola diákjai vettek részt ezen a napon: a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum és a Szerencsi Szakképzési Centrum Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium tanulói.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában