Színházbarátok

2023.12.31. 17:20

Társadalmi szerepvállalás a miskolci színházért

A Miskolci Színházbarátok Egyesületéről a napokban beszéltünk, most bemutatjuk egyéb különleges eseményeiket is a további színháztámogatásaik mellett.

Répássy Olívia

Béres Attila, a színház igazgatója is volt már a vendége az egyesületnek

Fotó: ÉM

Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus tartott színháztörténeti városnéző sétát a Miskolci Színházbarátok Egyesület huszonöt fős tagságának. 

"A Csárdáskirálynőt pedig két héttel a bemutató előtt láthattuk egy próbán, ez volt az első ilyen alkalom, amikor betekintést nyerhettünk a próbafolyamatba – mondta Marien Orsolya, az egyesület elnöke. Az egyesületről szombaton jelent meg cikkünk a portálon, ahol meséltek létrejöttükről, szerepükről. Most társadalmi szerepvállalásuk a téma. – Különleges program volt az is, amikor egyik tagunk, P. Kováts Éva volt franciatanár vezetett le egy beszélgetést a teátrum vendégével, a Comédie-Française társulatának tagjaival. Ez nyitott volt, így nemcsak egyesületünk tagjai hallgatták meg.”

További támogatások

Egy pályázaton 2022 decemberében az egyesület négymilliót kért a miskolci színháznak energiatámogatásra, egyet ítéltek meg nekik, de ez is nagy segítség volt. "Két benyújtott érvényes pályázatunk van, az egyik a Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriumi évének méltó lezárására, a másik pedig az évadhirdető rendezvény mindösszesen hárommillió forint értékben. Szervezetünk mostantól már a személyi jövedelemadó egy százalékát is gyűjtheti, ami ebben az évben 213 ezer forintot jelentett. Ezt saját kiadásainkra fordítjuk majd – sorolta az egyesület egyik elnökhelyettese, Kelemen Judit, aki beszélt arról is, hogy toboroznak. – Pártoló tagok jelentkezését várjuk. Ez csak abban tér el az egyesületi tagságtól, hogy nem szavazhatnak, de minden programra meghívjuk őket teljesen ingyenesen. Távlati terveink között szerepel még egy díj alapítása, amit olyan színházi tagok kaphatnának, akik jó kapcsolatot ápolnak az egyesülettel. Ez pénzjutalommal is járna a tárgyi mellett."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában