Jótékonyság

2023.12.19. 14:58

Hajléktalanokat vendégeltek meg

Helyi vállalkozók adományából rendezett ételosztást a Vöröskereszt vármegyei szervezete.

Sokéves hagyomány, hogy karácsony előtt jótékony vállalkozók adománycsomagokat állítanak össze a hajléktalanok számára

Fotó: Ádám János

Sokéves hagyomány, hogy karácsony előtt jótékony vállalkozók adománycsomagokat állítanak össze a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hajléktalanokat Gondozó Központja lakói számára. Idén ezeket kedd délben osztották ki. A lakók számára ez az apró kedvesség és a finomságok is nagyon sokat jelentenek, hiszen legtöbbjük nem tartja a kapcsolatot a rokonaival, és  nem emlékeznek meg róluk még karácsonykor sem.

Szerdán folytatják

– Karácsony előtt mindig igyekszünk nagyobb figyelmet fordítani a rászorulókra és a hajléktalan emberekre. Már az ötödik alkalommal szerveződik nálunk a helyi vállalkozók tartósélelmiszer-adományának kiosztása. Egy újonnan csatlakozott vállalkozó pedig gyümölcsöt hozott az idén. A népkonyhákon egy tál meleg étel és szaloncukor is várja lakóinkat és minden rászorulót – nyilatkozta szerkesztőségünknek Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetője. – Szerdán délben a Mindenki karácsonya című rendezvényünket szervezzük meg. Népkonyhánkon 250 adag töltött káposztával, bejglivel, szaloncukorral vendégeljük meg a hozzánk betérőket. Ezt követően 14 órától szállónk lakói fognak előadni egy színdarabot és utána következik az ajándékosztás.

Jobb adni, mint kapni

Személyes élmény inspirálta az egyik adományozó vállalkozót.
– Idén is, mint az előző négy évben, 504 csomag konzervet ajánlottunk fel és közel 70 kilogramm szaloncukrot, hétszázezer forint értékben – osztotta meg kollégánkkal Komonyi Lajos, a miskolci Luis Garage Kft. autószervíz tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. - Öt évvel ezelőtt amiatt csatlakoztunk az akcióhoz, mert mi is érintetté váltunk. Egy fiatalembert sikerült a rabszolgasorból kiszabadítanunk a rendőrséggel együttműködésben, akire teljesen véletlenül találtunk rá. Úgy döntöttünk, hogyha a Jóisten sok munkát ad nekünk, amiből sok pénzt tudunk csinálni, akkor ebből visszaforgatunk a rászorulóknak, mert jobb adni, mint kapni.

Végtelenül hálásak

Legvégül egy a gondozó központ idősotthonában élő néni osztozott az érzéseiről az ételcsomag átvétele után, aki teljesen elérzékenyült.
– Nagyon jólesik nekünk ez a szeretet, amit nem tudunk eléggé megköszönni. Rengeteget számít egy ilyen csomag, szerintem nekem egy hétig ki fog tartani. Személy szerint én október óta lakom az otthonban és idén csak magamban készültem a karácsonyra, mert a családomhoz nem mehetek. Jó látni az adományozók segítőkész hozzáállását, hálás vagyok – mondta Bárdiné Hallgató Ilona. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában