Segítség

2023.11.26. 11:30

Ózdra is megérkeztek a notebookok

A kormány által indított program esélyegyenlőséget teremt az oktatás területén.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Jelenlegi is zajlik azoknak a notebookoknak a kiosztása, amely egy kormányzati programnak köszönhetően valósul meg. Egy regisztrációt követően az általános iskolák hetedik, valamint a középfokú oktatási intézmények tizedik osztályos tanulói igényelhették az eszközöket. Vármegyei szinten 8533 gép érkezik a diákokhoz, ebből Ózdon közel négyszáz talál gazdára.

Az Újváros téri Általános Iskolában egy híján hatvan darab notebookot kaptak a hetedikesek, amelyeket a szülők vettek át.

- Hálásak vagyunk a kormánynak ezért a segítségért, az elmúlt évek ugyanis rávilágítottak arra, hogy milyen nagy szükség van a digitális eszközökre - fogalmazott Bodnár Dániel, szülő. - Nekünk négy gyerekünk van, és sokszor a feladataikat a mi gépünkön csinálták felváltva. Most viszont lehetőségük nyílik arra, hogy a saját eszközükön tanuljanak.

Kell a tudáshoz

A térség országgyűlési képviselője szerint az országosan 36 milliárd forintba kerülő program jelentős mértékben hozzájárul az esélyegyenlőséghez, a minőségi tudás megszerzéséhez.

Fotó: Marosréti Ervin

- A mi térségünkben sok olyan diákkal találkozunk, akik a tanulás során hátrányt szenvednek, mert nincs megfelelő digitális eszközük, hozzáférésük - tette hozzá Riz Gábor. - Ez a program kiegyenlíti ezeket a különbségeket. Ózd nem kér mást, csupán annyit, hogy az itt élő diákok ugyanolyan lehetőséggel végezhessék a tanulmányaikat, mint az ország boldogabb részén élő tanulók. Ehhez a mai világban szükség van az Internetre, és eszközökre. Az önálló, vagy az irányított tudást ugyanis a fiatalok így szerezhetik meg legkönnyebben.

Fotó: Marosréti Ervin

A programmal kapcsolatban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár elmondta: még két "notebook-osztás" lesz a következő két évben. Amikor ennek a végére érnek, akkor a magyar köznevelés digitalizációjáról elmondhatjuk, hogy egy történelmi átalakuláson ment keresztül. Az oktatási rendszerek előtt álló legnagyobb kihívás manapság és a következő években is a digitalizáció kérdésköre. A magyar oktatási rendszerben jelentős állami fejlesztések zajlanak ennek megerősítése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában