Égi öröm

2023.10.10. 14:00

Miskolcon újra tisztán látni a csillagokat

Miskolc - Felújították a miskolci csillagvizsgáló fő műszerének, vagyis nagy távcsövének optikáját.

Répássy Olívia

Jobban látják az égboltot

Fotó: Andrey Prokhorov

A miskolci Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló korábbi neve Uránia Csillagvizsgáló volt. Eleinte a Diósgyőri Gimnázium (régi Kilián György Gimnázium) udvarán működött, majd a hatvanas évek elején átköltöztek jelenlegi helyükre, a Dorottya utca 1. szám alatt lévő bérház tetejére. Ugyancsak hatvan éve szolgál a tudományos ismeretterjesztő hely nagy távcsövének optikája, ami mostanra már nem volt tökéletes. 

Megtalálták a megfelelő embert rá 

Leitner Zsolt szakkörvezető elmondta, a szóban forgó műszer egy Newton-rendszerű tükrös távcső, aminek leglényegesebb optikai eleme a főtükör, más néven az objektív. 

Ezt kellett felújítani

"A harminc centiméteres, homorú felületű tükör feladata, hogy összegyűjtse és fókuszálja az égitestek fényét. A hatvan évvel ezelőtti kor színvonalának felel meg a ma már korántsem kiemelkedő minőségű főtükör, aminek hibáit már régóta szerettük volna kijavíttatni. Erre végül a legmegfelelőbb embert találtuk meg Zsámba István személyében, aki maga is tagja volt a szakkörünknek, így ismertük precizitását. A csillagászati távcsőműszerész díjmentesen vállalta a munkát, amit ezúton is köszönünk neki" – mondta, majd hozzátette, ő hazánk legismertebb távcsőtükör-csiszolója. 

Hetven órányi munka van benne 

Zsámba István elmondta, több mint egy éven át tartott a javítás. 

"Ez a munka megfelelő körülményeket igényel éppen a műszer rendkívüli érzékenysége miatt. Olyan pontos felületet kell létrehozni, aminek a hibája nem nagyobb, mint az emberi hajszál vastagságának ezred része. Fontos a hőmérséklet és a páratartalom. Legjobb lett volna egy kicsit dohos ám meleg pincében dolgozni, erre azonban nem volt lehetőség. A nyári meleg, főleg a bérház tetején nem volt alkalmas a munkára, míg a légkondicionálás sem tesz jót a műszernek. Az anyagok egy részét Németországból rendeltem, például az optikai szurkot" – mondta a mester, hozzátéve, rengeteg mérést igényelt a munka a sok hűlési idő miatt.

Az észak-kiliáni ház tetején van a csillagvizsgáló

A felújítás óta élvezik a változást 

A szakkörvezető elmondta, azért is volt nehéz elvégezni a felújítási munkát, mert komoly technikai felkészültséget igényel amellett, hogy egy már meglévő távcső alkatrészéről volt szó, tehát a mesternek folyamatosan szem előtt kellett tartania a fókusztávolságot.

"A végeredmény örömünkre szolgál, mert bár azok, akik nincsenek mindennapos kapcsolatban a távcsővel, nehezebben veszik majd észre, hogy tökéletesedett a képminőség, mi, szakmabeliek azonban ezeket az apró optikai különbségeket azonnal megtapasztaltuk, és élvezzük a változást – mondta Leitner Zsolt, aki szeretettel várja az érdeklődőket a következő Csillagpartyra október 20-án este 6 órára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában