Készülnek

2023.09.20. 17:30

Minden színházi játszóhelyet használni akarnak idén télen

A leghidegebb hónapokban egy kicsit másképp működik majd a Miskolci Nemzeti Színház.

Répássy Olívia

Fotó: Ádám János

„Abban bízunk maximálisan, hogy a téli időszakban is teljes gőzzel működhet a színház. Úgy indultunk neki az évadnak, úgy készítettünk műsortervet, hogy mind a három játszóhelyet ki szeretnénk használni, hiszen nem tehetjük meg a miskolci színházszerető közönséggel, hogy bármit is megvonjunk tőlük színházuk fennállásának kétszázadik évfordulóján” – mondta Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. 

„A színház vezetése azonban elővigyázatos, így decemberre és januárra nem terveztünk próbát, csak előadásokat. Több mint tíz bemutatónkat úgy osztottuk be az évadra, hogy ez a két hónap eleve kiesik a próbákból. Ez arra szolgál, hogy gazdaságos módon tudjuk működtetni a színházat, ha véletlenül valamilyen kiszámíthatatlan gond lesz a világban, mint amit például tavaly az orosz–ukrán háború gazdasági hatása okozott” – mondta a színházigazgató. 

Nem lehet olyan, mint tavaly 

Tavaly két játszóhelyen fogadta közönségét a Miskolci Nemzeti Színház, a Nagyszínházba a Kamara darabjait vitték át, a Csarnokba pedig a Játékszínét. Valamint a nézőknek a kabátot ezúttal nem kellett leadniuk a ruhatárban, hanem be lehetett vinni a nézőtérre. „Októberre jelentkezett az a probléma, hogy tizenötszörösére drágult a villany és a fűtés. Ekkor Magyarország legtöbb színházának nem volt más lehetősége, mint hogy bezárjanak. A Miskolci Nemzeti Színház azonban rendhagyó módon nyitva maradt, ez annak volt köszönhető, hogy a miskolci nézők csodálatosan összefogtak értünk, és azon felül, hogy jegyeket vásároltak, különböző pénzösszegeket juttattak el a színházhoz, hogy túléljük az energiaválságot. Ez pontosan olyan érzés volt, mint amit kétszáz évvel ezelőtt szépapáink élhettek meg, amikor a színház iránti rajongás kőszínházat épített. A művészeti tanács tehát most úgy határozott, az nem lehet, hogy a kétszáz éves miskolci színház úgy kezdje működését, hogy zárva van. Én magam nem tudok elég hálás lenni annak a közös­ségnek, ami ennyire szereti ezt a színházat” – zárta Béres Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában