boon.hu video

2023.09.26. 13:20

Kárpát-medencei osztályok találkoztak a miskolci jezsuita gimnáziumban (fotók, videó)

Soós Péter

Fotó: Soós Péter

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda ad otthont a kárpát-medencei osztályok soros találkozójának vasárnaptól péntekig. A programban öt határon túli és három anyaországi iskola négy-négy diákja tanulmányi hét keretében ismeri meg egymás kultúráját, szűkebb és tágabb környezetét, idén pedig Miskolc és a régió nevezetességeit.

„Több mint 25 évvel ezelőtt a budaörsi Illyés gimnázium egyik tanára megvizsgálta az iskolájuk lehetőségeit, s kiderült, rengeteg angol vagy német nyelvű programjuk van. Ezért egy délvidékről származó kolleginájával létrehozott egy olyan projektet, amely a határon túli iskolákat fogja össze. Az immár két évtizedre visszatekintő szerveződés évente két találkozót tart: egy nyári lazább, közösségépítő tábort és egy őszi iskolai tematikus hetet, rotációban más-más helyszínen megszervezve. Idén iskolánk vendége Sepsiszentgyörgy, Szabadka, Beregszász, Lendva, Fülek intézményeihez csatlakozva Hajdúnánás és Budaörs egy-egy iskolája. Ősszel válogatjuk össze a négy, kilencedikes diákot, ők vesznek részt mindkét táborban” – mondta el érdeklődésünkre Németh Anna, a Jezsuita matematika mestertanára, a kárpát-medencei osztály egyik helyi szervezője. 

A délelőtti programokon főleg a tanulásé a főszerep – legyen az a gimnáziumban, a városházán, az erdőben, buszos kiránduláson –, a délután és kora este pedig inkább az ismerkedésé, a játéké. Közös drámafoglalkozás, vita, múzeumlátogatás, táncház és még számos program színesíti a miskolci együttlétet. A vendégtanulókat a fogadó diákok családjai szállásolják el, így téve szorossá a kialakulóban lévő baráti kapcsolatokat. Németh Anna elárulta, volt olyan régebben, hogy házasság is született ilyen baráti kapcsolatból. A programot állandó elemek teszik hagyományossá: ilyen az angyalkázás, a vándorzászló átadása vagy közös szentmise.

Vasárnap érkeztek a határon túli magyar diákok, akiket a családok fogadtak a Jezsuitában, majd következett a mise.

Hétfőn ismerkedős játékok és óralátogatások, majd egy belvárosi séta következett. Kedden – ottjártunkkor – a Jezsu diákszínjátszósainak az Óz, a nagy varázsló című darabját „beszélték ki”. A musicalt előadó tanulók elmesélték, hogyan találják ki a táncokat, mozgásokat, a jelmezeket ők maguk, illetve, hogy mit jelentett neki tinédzserként életre kelteni egy ilyen és ekkora művet. Ebéd előtt pedig Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház művésze adta elő a Klamm háborúja című tantermi előadását a tanulóknak egy irodalom-némettanár bőrébe bújva.

A tervek szerint a hét további felében kiállítás-látogatás, vitaverseny a Vármegyeházán, továbbá lillafüredi, valamint szerencsi és környéki kirándulás, táncház szerepel a programban, pénteken pedig angyalkázással búcsúznak el egymástól.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában