A kultúra napjai

2023.08.12. 08:52

Zsúfolásig megtelt a pataki várudvar, elindult a Zempléni Fesztivál

Húsz település, ötven helyszín és több mint ötszáz fellépő művész az idei Zempléni Fesztiválon.

Bódisz Attila

Aros János nyitotta meg a Zemplén Fesztivált

Fotó: BSZA

Aros János, Sárospatak polgármestere az idei Zempléni Fesztivál Rákóczi-vár udvarán megtartott nyitókoncertje előtt emlékeztetett rá, hogy komoly nehézségekkel indult az idei szervezés, de a Fémalk Zrt. tulajdonosa, a Zemplénben már számos kezdeményezést komoly összegekkel támogató dr. Sándor József felajánlása nyomán soha nem tapasztalt összefogás alakult ki a térség önkormányzatai között. A fesztivál idei költségvetését végül egy nagy összegű kormányzati támogatás tette kiegyensúlyozottá – közölte.  

Hollerung Gábor fesztiváligazgató, művészeti vezető felidézte, hogy amikor dr. Sándor József telefonon felhívta és megkérdezte, mi lesz sz idei Zempléni Fesztivállal, ő csak annyit tudott mondani: az akkori (áprilisi) pénzügyi helyzetben legfeljebb egy hétvégére tudnak meghívni néhány művészt augusztusban. Ekkor a lokálpatrióta cégtulajdonos egy komoly (de a rendezvényen nem számszerűsített) összegű felajánlást tett, amit egyszéles körű összefogás követett a térségben.

Hollerung Gábor fesztiváligazgató
Fotó: BSZA

Megnyíltak a pénztárcák 

Az önkormányzatok a lehetőségeikhez képest megemelték a korábbi hozzájárulást, majd dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő közbenjárására a szakminisztérium tett ígéretet arra, hogy százmillió forinttal járul hozzá a nagy múltú fesztivál idei költségeihez. Hollerung Gábor megemlítette: eddigi szponzoraik is további segítségükről biztosították a rendezvénysorozatot, volt aki meg is emelte a támogatás összegét.

A szervezőknek két hónapjuk volt arra, hogy összeállítsák azt a programot, amely reményeik szerint több ezer néző és látogató tetszését nyeri el a következő napokban – hangzott el a megnyitón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában