Beruházás

2023.08.01. 14:00

Megépült, átadták az új Légimentő Bázist Miskolcon (fotók, videó)

A modern kor minden elvárásának megfelelő objektum augusztus 1-jétől segíti a mentést, és hozzájárul a lakosság biztonságérzetének javításához.

Póczos Nikolett

A Miskolci Légimentő Bázis ünnepélyes átadója

Fotó: Vajda János

Az ünnepélyes átadón dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, az országban hét légimentő bázis működik, ahol kilenc mentőhelikopter teljesít szolgálatot, a teljesen új és korszerű miskolci állomás sok tekintetben teszi gyorsabbá és biztonságosabbá a mentést. „Egy -egy riasztás esetén két-három perc alatt tudnak elindulni segíteni a gépekkel, mert közvetlen kapcsolatban van az ügyeleti helyiséggel” – mondta az államtitkár.

Tarcsa Csaba vezérõrnagy, mûveleti országos rendõrfõkapitány-helyettes, a Készenléti Rendõrség parancsnoka, Csöbör Katalin, a térség parlamenti képviselõje, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Csató Gábor, az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) fõigazgatója és Radnai Márton, a Magyar Légimentõ Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója az ünneélyes szalagátvágás után
Tarcsa Csaba vezérõrnagy, mûveleti országos rendõrfõkapitány-helyettes, a Készenléti Rendõrség parancsnoka, Csöbör Katalin, a térség parlamenti képviselõje, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Csató Gábor, az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) fõigazgatója és Radnai Márton, a Magyar Légimentõ Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója az ünneélyes szalagátvágás után
Fotó: Vajda János

A modern kor elvárásainak minden szempontból megfelelő légimentő bázison a helikopterek fűtött hangárban állnak, amely azt a célt szolgálja, hogy a téli hidegben is olyan meleg legyen a hangárban, hogy a mentőhelikopter, azonnal bevethető állapotban legyen, azonnal tudjon indulni. Dr. Rétvári Bence elmondta, hogy éves szinten országosan 3800 riasztást kapnak a légimentők, vagyis naponta átlagosan tíz esetben vonulnak ki helikopterrel a mentők valamilyen balesethez vagy más riasztáshoz - ismertette az államtitkár. Majd kiemelte, „annak ellenére, hogy nehéz időket élünk, és mindenki megnézi, hogy melyik forintot, hová teszi, közel 700 millió forintos beruházásként sikerült az idén teljes mértékben költségvetési forrásból létrehozni ezt a mentőhelikopter bázist, ezzel is növelve az országban és a környéken élők biztonságát. Rétvári Bence beszédében hangsúlyozta, hogy egy ilyen bázis létrehozása nem csak egy egyszeri beruházás, hiszen azt fenn is kell tartani, ezért fontos, hogy a jövő esztendőben is 425 milliárd forinttal nő az egészségügyre fordítható keretösszeg Magyarországon. Annak ellenére, hogy a háborús és szankciós helyzet miatt mindenki jobban megnézi, hogy mire költ. Az emberek egészsége, az egészség védelme egy olyan cél, ami még ilyen időszakban sem szenvedhet csorbát – szögezte le.

A szervezet története összefonódik a légimentéssel

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hangsúlyozta, az idén hetvenöt éves szervezet története összefonódik a légi mentéssel, ez a mentőegység különleges helyet foglal el a mentőszolgálatnál. „Az OMSZ 2020-ban adta át a Készenléti Rendőrségnek a légimentő társaság működtetését, ami jó döntés volt, hiszen néhány hónapja a szekszárdi, most pedig a miskolci mentőbázist újulhatott meg" - fogalmazott a főigazgató. 

A tavalyi évben, innen Miskolcról mintegy 415 alkalommal szállt fel a helikopter és mentett életet. Tavaly 1000 le- és felszállás történt 

– tette hozzá. A főigazgató biztos abban, hogy a legmegfelelőbb kezekben vannak a betegek a földön és most már a levegőben is.

A résztvevők szalagátvágással adták át a használatra a bázist. A nemzeti színű szalagot dr. Rétvári Bence, dr. Csató Gábor, dr. Gedei Róbert, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvosigazgatója, dr. Tarcsa Csaba rendőr vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség parancsnoka és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő vágta át.

Majd az ünnepség végén a gép egy tiszteletkört tett a levegőben.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Jó tudni

A miskolci légimentő bázison EC-135 P2+ típusú helikopter lesz szolgálatban, áll a police.hu-n.

Az EC-135 P2+ egy könnyű, két hajtóműves, multifunkciós, széles felhasználói körben alkalmazott helikopter. Az egyik legelterjedtebb mentőhelikopter a világon, köszönhetően a rendkívül jó teljesítményének, megbízhatóságának és a mentőrepülésben kedvező üzemeltetési tulajdonságainak. Utazósebessége 200 kilométer/óra felett van, emellett egy esetleges hajtómű meghibásodás esetén is képes biztonságosan tovább folytatni a repülést. A helikopter méretei lehetővé teszik, hogy viszonylag kicsi, szűk területre is leszállhasson, mert a leghosszabb mérete is alig több mint 12 méter. Teljes üzemanyagfeltöltés mellett három órás repülési idővel rendelkezik, azonban a mentőrepülések sajátosságai, a rövid repülési távolságok és a minél nagyobb terhelhetőség érdekében a lehetségesnél jóval kevesebb üzemanyag van a fedélzeten. Ezzel garantálható, hogy szinte bármilyen súlyú beteggel a fedélzeten képes legyen biztonságosan felszállni a háromfős személyzet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában