Megállt az idő

2023.07.29. 20:00

Egy épület, amely még mindig szégyene Hejőcsabának. Mutatjuk...

Olyan három esztendeje nagy volt a felbuzdulás, de az épület állaga nem javult, inkább tovább romlott.

Szaniszló Bálint

Elrettentő állapotok

Fotó: SZB

Aki a 3-as úton a főváros felé autózik, vagy a főváros irányából a miskolci belváros felé tart, nem tudja nem észre venni Hejőcsabán azt a közvetlenül az út mentén magasdó, egykor patinásnak tartott épületet, amely a legutóbbi időben még gyógyszertárként funkcionált. 

Így nézett ki egykor az épület
Forrás: Fortepan

Az épületet még a XVIII. században a közelben kastéllyal is rendelkező Bárczay család húzatta fel. Az épület jelenlegi leromlott, romos állapota nemcsak a történelmi múlthoz, hanem a jelenlegi Miskolc városképéhez is méltatlan. 

Egy próbálkozás... 

Még 2020-ban nagy volt a felbuzdulás, ígéret ígéretet követett, hogy a városképet jelentősen romboló – egyébként magántulajdonban lévő – épület felújítása érdekében mindent megtesznek. 

Távolról még nem annyira szembetűnőek a gondok
Fotó: SZB

A városvezetés az örökségvédelmi hatósághoz fordult. Az eredmény annyi lett, hogy a meghozott határozat szerint a veszélyt jelentő állapot felszámolása miatt szükséges intézkedéseket meg kell tenni, azaz az épületnek a főúttal határos homlokzatát, illetve a földszinti, korlát- és kapuzathiányos oszlopközeit kordonszalaggal le kell zárni, és a kilépés veszélyességére figyelmeztető feliratokat, táblákat kell kihelyezni.

Patina nélküli patika 

A határozatban azt is a tulajdonos feladatává tették, hogy a sérült vagy hiányzó héjazati elemeket, bádogosszerkezeteket, korlátmezőket rögzítse és pótolja, a falak tövében nőtt növények gyökereit eltávolíttassa. A hatóság arról is döntött, hogy a homlokzati falakat át kell vizsgálni, a falfirkákat és a földszinti árkádsoros tornác padlójáról a szemetet, port, építőanyag-morzsalékot el kell távolítani. 

Sokatmondó az épület jelenlegi állapotáról készült képsorozatunk. Ki-ki ítélje meg maga, milyen irányban változott a kinézete:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában