Na végre!

2023.07.17. 20:00

Reszkessetek vérszívók! Ekkor és itt lesz szúnyogirtás a vármegyében

Van remény, még a héten enyhül a szúnyogártalom több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis és nagytelepülésen.

Ilyen gépkocsik járják majd az utcákat szórva a szúnyogok elleni szert

Fotó: Bus Csaba

A héten Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében lesz szúnyoggyérítés 41 ezer hektáron. Összesen 176 településen lehet majd találkozni a földi permetezést végző járművekkel a késő esti, éjszakai órákban. 

Tavasz végén, nyár elején az ország nagy részén alakult ki komoly szúnyogártalom, amit a folyók kisebb áradása és a csapadékos időjárás okozott. A katasztrófavédelem által koordinált szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés áprilistól folyamatos volt, majd májusban megkezdődött a kifejlett szúnyogok gyérítése is. A védekezés célja a lakóövezetekben elfogadható szintre csökkenteni a szúnyogok számát, több régióban rendszeres beavatkozásokra volt szükség.

Kisebb az utánpótlás 

A nagy kiterjedésű ideiglenes tenyészőhelyek többsége mostanra kiszáradt, így csökken a vérszívók utánpótlása. Mivel lokálisan akadnak még olyan ideiglenes állóvizek, amelyekben szúnyogok fejlődnek, illetve az állandó vizekben is fejlődnek lárvák, ezért továbbra is szükség van gyérítésre, de kisebb területen.

A katasztrófavédelem honlapján megtalálható a részletes településlista a tervezett gyérítési dátumokkal. A katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.

Földi kémiai szúnyoggyérítési terv a vármegyében

2023. 07. 17.

Sajósenye, Miskolc, Múcsony, Szuhakálló, Tiszapalkonya

2023. 07. 18.  

Abaújszántó, Kistokaj, Köröm, Mályi, Nyékládháza, Szerencs, Taktaharkány, Taktakenéz, Miskolc, Abaújkér, Alsóberecki, Cigánd, Ináncs, Prügy, Révleányvár, Tiszacsermely, Tiszakarád, Tiszalúc, Vajdácska, Viss

2023. 07. 19.  

Ároktő, Borsodivánka, Négyes, Tiszabábolna, Tiszadorogma, Tiszakeszi, Tiszavalk, Abaújvár, Edelény, Hejce, Kéked, Pányok, Bánréve, Csobaj, Hejőkürt, Hét, Mezőcsát, Oszlár, Ricse, Sajónémeti, Sajópüspöki, Serényfalva, Taktabáj, Tiszaladány, Tiszatardos, Tiszatarján, Zemplénagárd 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában