Szakmai nap

2023.05.11. 15:30

Védőnők tanácskoztak Kossuth földjén

Bártfay Emese polgármester köszöntötte és adott rövid áttekintést a település múltjáról azon a védőnői konferencián, amelyet Monokon tartottak csütörtökön.

SFL

Vaszil Tőkés Tímea és Bártfay Emese köszöntője a tanácskozáson

Vaszil Tőkés Tímea városi kollegiális védőnői mentor, mint a program főszervezője arról adott tájékoztatást lapunk érdeklődésére, hogy a magyarországi védőnők napja alkalmából szervezték a szakmai napot, amely elsősorban a gerincbetegségekre fókuszált.  

A tényleges tanácskozást megelőzően Bábiné Szottfried Gabriella az Országos Kórházi Főigazgatóság Népegészségügyért és Prevencióért felelős főigazgató-helyettese videó kivetítőn köszöntötte a védőnőket. Megjegyezte, hogy a Parlament elfogadta a védőnői rendszer egyik legnagyobb problémájának számító hatósági, illetve szakmai irányítási jogkör szintválasztását, várják, hogy megjelenjen a Közlönyben. – Másfél évvel ezelőtt, amikor útjára indítottuk a mentor rendszert, nem gondoltuk, hogy ilyen hamar ekkora eredményeket, jó kapcsolatokat sikerül kialakítani akár a területen, akár egymás között, akár az önkormányzatokkal. Nagyon simogatta a szívemet Bártfay Emese polgármester asszony, amikor azt mondta, hogy mennyire fontos az önkormányzatnak a védőnői rendszer. Az előttünk álló feladatok és kihívások megoldásának az egyik záloga lesz, hogy július elsejétől a területi kolléganők egységes munkáltatói háttér alá fognak tartozni, hiszen a vármegyei intézmények lesznek az alapvető munkáltatók.  

A munkáltatói jogokat az adott intézmény főigazgatója fogja gyakorolni, az egyéb átruházható munkáltatói jogkört pedig az adott vármegyei mentor kolléganő. Mi már elkészítettük azokat az e témához kapcsolódó tájékoztatókat, leveleket, amelyek kimennek az önkormányzatok, mentorok, területi védőnők és az irányító mentorok felé – mondta egyebek mellett videó-üzenetében Bábiné Szottfried Gabriella. 

Vaszil Tőkés Tímea elmondta még, hogy a tanácskozás második részében Dr. Somhegyi Annamária az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója, reumatológia és fizikoterápia szakorvosa tartott előadást a gerincbetegségekről, azok megelőzéséről, amelyek gyermekkortól kezdve folyamatosan fennállnak. – A megelőzésben fontos szerepe lehet a pedagógusoknak, testnevelő tanároknak, iskolaorvosoknak, védőnőknek. Vaszil Tőkés Tímea megjegyezte még, hogy kialakult a mentorrendszer, a tanácskozáson a sátoraljaújhelyi kórházhoz integrált városi mentorilletékességi terület gönci, sátoraljaújhelyi, sárospataki, szerencsi, tokaji és cigándi járás védőnői vettek részt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában